Annons

Lägenheter på tak – och nya hyror i Vårberg

Vårberg En extra våning på taket – så ser en populär byggtrend ut i Stockholm. Svenska Bostäder är en av de värdar som renoverar och ger nya hyresgäster strålande utsikter.
, , ,

Första etappen av den minst sagt grundliga renoveringen av husen på Vårbergs kullar blir klar nära nog till husens 50-årsdag. Och precis som i visan siktar Svenska Bostäder på hundraårsjubileum i kvarteret Storholmen vad det lider. 40-50 år är den långsiktighet man jobbar efter i projektet som inte bara är en upprustning utan också inkluderar tillbyggnader på taket. Här kommer flera hus få ytterligare sex lägenheter varav några är betydligt större än de andra i fastigheten.

Det är en tillbyggnad som gjorts möjlig genom att använda lätta material vilket inte påverkar fastigheten mer än förstärkningar ner till skyddsrummet och att hisschakten tas upp och förlängs en våning till. Rent planeringsmässigt är det också förenat med mindre byggbyråkrati jämfört med att konstruera nytt från markplan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Här fanns bara tvåor och treor tidigare. Stora lägenheter fanns inte och därav kom iden att bygga på taken. Så att familjer som bor här har lägenheter att växa i, säger projektledaren Peter Hamrén.

Jonas Elamson, kommunikatör på Svenska bostäder säger att det i ett fullt utbyggt scenario handlar om 36 nya lägenheter.

– Det löser ju inte alla problem med bostadsbristen men det är ett spännande projekt, säger han och berättar att Svenska bostäder bygger på samma sätt i Spånga. Eller rättare sagt, där läggs två våningar till uppåt.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Spännande är också att se hur ett hus renoveras från grunden. Bokstavligen. Det enda som inte rörs är badrummen eftersom det redan gjorts ett stambyte. Annars ”nollas” husen in till rena betongstommen.

När man gör en så omfattande renovering dyker också det som tidigare varit dolt och glömt upp. Spår av bränder i lägenheter. Upp till åtta lager tapeter. Blöt, isolerande sand efter vattenskador har hittats och tagits bort. Och svartlim, den typ av mattlim som innehåller asbestfibrer, har sanerats. Under ett av husen hittades också ett långt schakt utan egentlig funktion.

Svenska Bostäder säger att de mött de allra flesta önskemål som kommit upp under projekteringstiden som började så tidigt som 2011. Utom önskemålet om en bergsbana ner till centrum. Det anses vara en för dyr och servicekrävande konstruktion.  

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Planeringen har skett genom samrådsgrupp bestående av personal från Svenska Bostäder, hyresgäster, arkitekter och Hyresgästföreningen. Svenska Bostäder själva tycker det har gått smidigt och det är inte alldeles självklart i stora ombyggnadssituationer där det annars är vanligt med stor oro för höga hyror och omflyttningar av hyresgäster. Alla boende måste flytta till en ny bostad under den nio månader långa renoveringen.

Annons

Hyresgästföreningen tycker också att projektet förflutit friktionsfritt. Hyrorna för de renoverade lägenheterna är färdigförhandlade och hamnar på 1185 kr/kvm och år från tidigare 963 kr/kvm och år. Till det kommer frivilliga tillvalskostnader för parkettgolv och köksluckor.

– Det är en bra uppgörelse, säger Adnan Bozkurt, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyrorna för de nybyggda lägenheterna på taket är ännu inte färdigförhandlade men i den värderingskalkyl som finns för området uppskattas hyran bli 1500 kr/kvm och år i 2014 års hyresnivåer.

Fakta: Byggprojekt på tak i Stockholm

Täppan 1

Hedvig 22

Stallmästaren   17

Stallmästaren   5

Vildsvinet   25

Hinden 14

Beckasinen   18

Storholmen   2

Apelträdet   3

Trollhättan   33

Trollhättan   32

Kvarnberget   3

Kvarndrängen   4

Nattugglan   14

Läs också Tidigare fackordförande: "Vision vill lyxrenovera för att höja hyran" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Ny överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.