Annons

Lägenhetsbyte ok – trots oförändrad familjebild

Växjö Hyresgästen hann knappt flytta in så ville hon göra ett direktbyte till en större lägenhet. Hyresvärden sa nej. Men hyresnämnden finner beaktansvärda skäl och ger grönt ljus.

Den ena hyresgästen är en kvinna som strax efter att hon fått sin lägenhet hittade en större lägenhet på boplatsens bytestorg. Hon ansökte om att få göra ett direktbyte. Men Växjöbostäder sade nej.

Den andre hyresgästen är en man som var i behov av en billigare lägenhet, sedan hans sambo flyttat, och ville därtill att hemmet skulle komma närmare barnens skola. Att han får göra ett direktbyte motsatte sig inte Växjöbostäder när hyresnämnden höll sitt möte för att pröva fallet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Kvinnans bostad är en fyra på 96,5 kvadratmeter. Mannens bostad är på 120 kvadratmeter, också det en fyra men kan ses som en femma då ett av förråden i lägenheten är användbart som sovrum.

Att Växjöbostäder nekade henne bytet beror till stor del på att eftersom hon tackat ja till bostaden så borde hon ha fått en lägenhet efter sina behov. Inte heller har hennes familjeförhållanden ändrats, vilket är ett accepterat skäl för direktbyte.

Annons

Men enligt kvinnan så berättade hon till hyresvärden att hon helst ville ha en femma på grund av familjens storlek och förhörde sig om det var möjligt att göra ett byte om en större lägenhet skulle dyka upp. När värden svarade ja, tackade hon också ja till fyrarummaren.

Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus

– Att man fått förändrad familjebild är ett typskäl att få byta. Men man kan inte åberopa familjens storlek när förhållandena inte ändrats. Men det utesluter inte att det kan finnas andra skäl som kan ses som beaktansvärda, berättar hyresrådet Carl Olof Nilsson Öhrnell.

I detta fall tycker hyresnämnden att det finns beaktansvärda skäl, även om familjens storlek inte ändrats, och beslutar att bytet får ske.

Annons

– Hade det varit så att hon bott i flera års tid i sin lägenhet så kanske det inte hade varit lika självklart. Men hon hade egentligen sökt en femma. När hon tog lägenheten så sålde familjen sin villa. Hade hon fått veta att hon inte skulle få byta till en större lägenhet så hade familjen väntat med detta, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell.

Läs ocksåHyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingarTomas Svensson

Hyresnämndens beslut kan inte överklagas.

Läs också Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut" Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.