Annons

Lägenhetshotell på Lidingö blir bostadsrätter

Lidingö I förra veckan sålde hyresvärden John Mattson fastigheten Fyrvaktaren 1 på Lidingö till ALM Equity AB som ska ombilda fastigheten till bostadsrätter. Största delen är idag uthyrd till Lidingö Stad, som upplåtit fastigheten till servicehus för äldre och till ett företag som driver bostadshotell.

– Vi är både förvånade och besvikna över John Mattsons agerande. Vi fick höra om affären först när den var klar. Vi fick inte heller frågan om vi ville köpa och ingen diskussion har förts angående de verksamheter som bedrivs i huset, som kan stå utan lokaler om nio månader, säger Paul Lindquist (M) kommunalråd på Lidingö.

Annons
 
År 2007 skrev kommunen tillsammans med John Mattson ett ”letter of intent” där man tillsammans kom överens om att verka för en renovering av fastigheten och göra om servicehuset till seniorboende.
– Dels har vi evakuerat de som bor i servicehuset och dels förkortat uppsägningstiden på lägenhetshotellet från tre år till nio månader. Allt för att underlätta en renovering av fastigheten, men som i själva verket nu har underlättat en försäljning, säger en irriterad Paul Lindquist.
 
Att lägenhetshotellets 166 lägenheter för korttidsboende försvinner blir extra märkbart i en kommun som Lidingö. Det kommunala bostadsbolaget Lidingöhem äger bara drygt 400 lägenheter.
– Vi kan inte ställa krav på privata företag att ta ett bostadspolitiskt ansvar, men John Mattson har verkat på Lidingö i flera decennier och alltid stått för kvalitet. Man kan genomföra en affär på olika sätt, åtminstone föra en dialog, säger Paul Lindquist.
 
Måste Lidingöhem bygga nytt nu?
– Vi har inte hunnit ta ställning till situationen eller om vi ska bygga nytt. Vi ska däremot tillsätta en ny bostadssocial utredning, den förra är från 1999. Men oavsett om vi bygger nytt eller inte, blir det svårt att matcha de hyrorna som finns i en 40 år gammal fastighet, säger Paul Lindquist.
 
Siv Malmgren, vd på John Mattson håller inte med Paul Lindquist i hans kritik mot affären.
– Vi har en konstruktiv dialog med staden om utvecklingen av Larsberg och det kommer vi att fortsätta att ha. Föreningsgården och allhuset som idag ligger i Fyrvaktaren 1 kommer att få plats i Larsberg centrum, säger hon.
 
Siv Malmgren säger att man kommer att diskutera fram en lämplig lösning för psykiatriboendet. Vad gäller bostadshotellet finns det ännu ingen långsiktig lösning.
– Två tredjedelar av fastigheten står tom från och med januari, på kommunens initiativ, man har själv valt att avveckla verksamheter. Vår plan har varit att renovera, men de analyser vi har gjort visar att det inte är ekonomiskt gångbart att renovera för att sedan fortsätta hyra ut, säger Siv Malmgren och fortsätter.
– Vi kommer att behöva investera ungefär en miljard i renoveringskostnader för våra övriga bostadsfastigheter i Larsberg de kommande åren.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.