Annons

Lägre vinst än väntat för Nykvarnsbostäder

Nykvarn En mindre lyckad fastighetsaffär och mycket akutunderhåll. Det är förklaringen till att Nykvarnsbostäders vinst förra året blev mycket mindre än väntat. – Med de nya ägardirektiven blir det ännu tuffare, säger Lena Boman, bolagets vd.

​Nykvarnsbostäders förutsättningar att hyfsa till ekonomin var goda under 2010. Försäljning av lägenheter på Stenkullevägen gav en vinst på nästan 13 miljoner kronor. Men att förra årets vinst ändå bara landade på 3, 5 miljoner kronor beror på flera saker.

Nykvarnsbostäder har till exempel köpt bostadsmoduler som inte var värda det som betalats för dem vilket resulterade i att bolaget gjorde en förlust på 4 miljoner kronor.
– Sedan hade bolaget skjutit upp underhållsinsatser vilket ledde till dyra akutinsatser. Vi  gjorde också många affärer som gjorde att bolaget var tvungna att ta in advokater och konsulter, säger Lena Boman, som tillträdde som vd efter att affärerna var beslutade.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Hon bävar för att uppfylla kraven i det nya ägardirektiv som Nykvarns kommun nyligen presenterat för bolaget. Kommunens ökade avkastningskrav innebär att de ska betala ytterligare 1, 2 miljoner kronor per år till kommunen.
– Vi har inte klarat kraven i de tidigare direktiven och nu hårdnar det ytterligare så det blir otroligt tufft.
 
Därutöver betalar Nykvarnsbostäder stora summor i räntor till kommunen för bostadsbolagets lån.
–Jag tror vi hade fått bättre ränta om vi hade tillåtits låna av någon annan än kommunen, säger Lena Boman.
 
Ägardirektiven kräver också att bolaget ska bygga fler hyres-och bostadsrätter, ägarlägenheter eller kooperativa hyresrätter. Dessa satsningar kräver att bolaget får in pengar genom försäljning av bostäder. Skälet är att minst 12 procent av byggkostnaden ska finansieras med egna pengar.
– Problemen för oss är att vi startar i en stor uppförsbacke. Vi ska betala ränta på stora lån till kommunen, ta hand om ett stort underhållsbehov, bygga nya lägenheter samtidigt som vi ska leverera en högre vinst till kommunen, säger Lena Boman.
 
Ann Johansson (Nykvarnspartiet), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen, är medveten om att det är tuffa krav.
– Men styrelsen har signalerat att det är möjligt. De kan få in mer pengar genom att bygga ägarlägenheter eller bostadsrätter eller genom att sälja lägenheter. Men även genom att rationalisera verksamheten. Det ska inte drabba hyresgästerna, säger hon.
 

Annons
Läs också Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden Sigtunahem släpper fokus på hyresrätt – bygger villor och bostadsrätter Ny mångmiljonvinst för allmännyttan i Malmö Helsingborgshems vinst högre än väntat Kommuner väntas plocka ut 20 miljoner kronor ur Förbo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.