Annons

Lämnade till sitt öde när samhället sviker

Eslöv Huset på Fågelsångsvägen förfaller, regnet tränger igenom väggar och tak. Ägaren har gått upp i rök och förvaltaren gav upp redan för ett år sedan.
, , ,

Mats Stoltenberg pekar mot taket, eller vad som är kvar av taket i ett av lägenhetens rum. Det är april med tillhörande aprilväder och det regnar in.
– Förra sommaren lossnade innertaket och rasade ner. Som tur var satt inget barn vid datorn och spelade spel. Men en tv och en soffa förstördes av regnet, säger Mats Stoltenberg.

Huset på Fågelsångsvägen har varit i dåligt skick under en längre tid. Redan i maj 2008 tvångsförvaltades fastigheten sedan ägaren Lars-Åke Håkansson misskött det grovt. Som förvaltare utnämdes BA Fastigheter vilka i maj 2015 begärde att befrias från uppdraget, något som hyresnämnden beviljade. Då ingen ville gå in som förvaltare gick skötseln tillbaka till ägaren. Sedan dess har det varit tyst på Fågelsångsvägen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Vi har inte hört någonting från ägaren sedan förvaltaren drog sig ur. Det har gått 11 månader sedan vi hade någon att betala hyran till. Min man pratade med kommunen men de vet inte heller vad vi ska göra, säger Monika Dembinski, som bor i huset tillsammans med sin man och två barn.

De boende har lämnats till sitt öde, allt medan huset förfaller. Fönster har svällt av fukten och går inte att öppna, allt medan vatten rinner längs väggar och från tak. En dag försvann dricksvattnet, ägaren hade inte betalat räkningarna.
– VA Syd var här och stängde av vattnet. I tre dagar fick vi hämta stora dunkar för att försörja våra grannar med rent dricksvatten. Man får hjälpas åt i krissituationer. Jag och en granne betalade ägarens obetalda räkningar på sammanlagt 10 000 kronor för att få vattnet åter, säger Mats Stoltenberg.

Annons

I trapphuset möter en granne upp som vill vara anonym. Hen berättar att de boende bara vill ha någon att vända sig till med sina problem.
– Min vask gick sönder, men som tur är så har jag en händig granne som kunde hjälpa mig. Men betala fick jag göra själv. Vi vill bara ha någon som ser över huset om något skulle hända. Själv har jag fönster som är trasiga. I vintras var snön ett stort problem, tomten sköter jag för att den inte ska växa igen.

Läs ocksåSå undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort”Det finns olika sätt att stoppa möglet att växa till sig i lägenheten.

Att huset är och har varit i dåligt skick under en längre tid bekräftas av den forne förvaltaren.
– Det är i grunden inget roligt hus att förvalta när man vet att det egentligen borde rivas. Det har regnat in länge och det lär inte regna in mindre idag, säger Stefan Andersson på BA Bygg Fastigheter.

Att få tag i ägaren är närmast omöjligt, berättar Stefan Andersson. Bilden bekräftas av hyresgästerna och av Hem & Hyra som sökt Lars-Åke Håkansson, utan resultat.
– Jag har ringt till ägaren utan att få något svar. Inte heller Hyresgästföreningen har kunnat få tag på honom, säger en granne uppgivet.

Annons

Under Hem & Hyras upprepade besök i fastigheten på Fågelsångsvägen är känslan att de boende glömts bort av övriga samhället. Fastigheten påminner mer om ett laglöst land än ett hyreshus i ett land med fungerande lagar och regler.
– Ärligt talat vet vi inte vem vi ska kontakta om något händer med huset. När något behöver göras så får vi gör det själva, säger Monika Dembinski.

Läs ocksåLa sin avföring i glasslådor – lät möglet ta över hela badrummet

Väderprognosen för kvällen och morgondagen ger ihållande regn. En prognos som skulle kunna ge en mysig inramning i en lägenhet med två vackra gamla kakelugnar, likt Mats Stoltenbergs. Mysigt, om det inte vore för att det regnade in.
– Ta i trä så har inget allvarligt hänt än så länge, för då sitter vi i skiten, säger Mats Stoltenberg och skrattar uppgivet allt medan vattnet tillfälligt torkar längs med väggarna.

Fakta: Vad händer nu?

Så väl hyresnämnden som Hyresgästföreningen och förvaltaren menar att ansvaret vilar på ägaren, detta trots att ägaren har gått under jorden. Som det ser ut nu är en tvångsinlösen den enda lösningen för hyresgästerna.

– Enligt gällande lag är det bara kommunen som kan driva frågan om eventuell tvångsinlösen och det är en lång och svår process, säger Lillemor Nordhöj, jurist vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Läs också Mikaela tvingades leva i mögel i månader utan att värden agerade: "Gigantiskt problem" Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.