Annons

Låna gratis succé i Ale

Ale Behöver du skidor till sportlovet? På Fritidsbanken i Älvängen kan vem som helst låna begagnad sportutrustning. Det är helt gratis och man får ha det man lånar i 14 dagar.
Foto: Gustaf Görfelt
I säsong. Att låna skidor är populärt på grund av närheten till Alebacken. ”Idag ringde de från Fritidsbanken på Öckerö och frågade om vi ville ha fler slalomskidor. De har ju ingen backe där”, säger Eva Borgede.

– Det enda vi frågar efter är namn och mobilnummer, du behöver inte bo i kommunen, säger projektledare Eva Borgede.

Konceptet finns på många håll i landet och sprider sig alltmer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Ale drog Fritidsbanken i gång i somras och har blivit en succé. Finansieringen kommer från EU:s leader-stöd, som även betalar Eva Borgedes lön.

När Hem & Hyra kommer på besök har Himlaskolan i Alafors just lämnat tillbaka 50 par skridskor som de lånat för en utflykt.

– Det kommer också många pensionärer som vill låna när barnbarnen ska komma på besök, och föräldrar som har delad vårdnad, säger Eva Borgede.

Annons
Läs ocksåFetare fritid med lånade prylarBarnen visar upp utrustning inne i Fritidsbankens lokal på Frölunda torg.

Utrustningen och kläderna är saker som privatpersoner skänkt. Här finns allt från flytvästar och ridhjälmar till cyklar. De sistnämnda kommer från Alebyggen, som har rensat ut dem ur sina cykelrum.

Eva Borgede konstaterar att det finns ett stort överflöd i samhället, det som behövs är bara någon som kan kanalisera det.

Hon kollar dagligen runt i olika skänkes-grupper på Facebook och annonserar regelbundet i lokalpressen. Både för att få Aleborna att skänka och för att påminna dem om att man kan komma och låna.

Läs ocksåEn bank för aktiv fritid

– Det är ett återvinningstänk som bara kommer att öka i framtiden, säger Eva Borgede.

Annons

I entrén finns soffor, hockeyspel och pingisbord samt ett kylskåp där man kan lämna och hämta mat. Hit går det bra att komma och hänga. Idén är inte bara att göra en insats för miljön, utan även socialt.

Fritidsbanken Ale drivs ihop med den dagliga verksamheten Industrigruppen.

– Vi är en arbetsplats där personer kan arbetsträna, ungdomar sommarjobbar här och SFI brukar också titta in. Det är en tillgång för alla, säger Eva Borgede.

Skridskor är det mest efterfrågade i sortimentet. Anna Kinnvall arbetar som stödassistent på den dagliga verksamheten Industrigruppen, som delar lokaler med Fritidsbanken.

Fakta: Fritidsbanken i Ale

Ligger på Göteborgsvägen 74 i centrala Älvängen.

Öppettider: tisdag 9-15, onsdag 9-15, torsdag 9-18.

Det går att lämna in idrottskläder och utrustning på återvinningscentralen Sörmossen i Bohus, i kommunhuset i Nödinge och naturligtvis direkt till lokalen i Älvängen.

Utrustning som kommer in tvättas och görs i ordning. Det enda som slängs är sådant som är trasigt.

Mer information här.

Fakta: Fritidsbanken i Sverige

Den första Fritidsbanken öppnade 2013 i Deje, Värmland.

Idag finns konceptet på ett 100-tal platser i hela Sverige, och fler tillkommer hela tiden.

I Göteborgsregionen kan man hitta Fritidsbanker i Partille, Mölnlycke, Angered, på Frölunda Torg och Öckerö.

Det finns också Fritidsbanker på en rad andra orter i Västsverige.

Läs mer och se karta här.

Läs också Lån som sätter drömmar i rörelse Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.