Annons

Landstingsbostäder vill sälja 400 av 470 lägenheter

Östersund Landstinget i region Jämtland Härjedalen blöder. För att bli av med underskottet på närmare 600 miljoner vill man nu värdera lägenhetsbeståndet för en försäljning.

– Det vi tittar på nu är det bolag vi har med bostäder, Landstingsbostäder. Vi vill göra en värdering av dem (lägenheterna reds. anm.) för att se hur mycket pengar de är värda och om det är möjligt för oss att, efter en värdering, sälja för att förbättra regionens ekonomi, sa Ann-Marie Johansson (S) under en presskonferens i fredags.

Landstingsbostäder i Jämtland AB äger cirka 470 bostäder som hyrs ut för permanent boende till i första hand svårrekryterad personal.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

De två största områdena är Önevägen på Frösön med 118 lägenheter och Sollidenvägen i Östersund med 101 lägenheter.

Politikernas förhoppning är att värderingen kommer att visa på att en försäljning kan ge en tillräckligt stor slant för att kunna täppa till slukhålet i kassan – som idag är cirka 580 miljoner.

Annons

– Det vore väldigt förnämligt att kunna lyfta bort hela det ackumulerade underskottet, säger Christer Siwertsson (M).

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

Regionsråden menar att det är unikt för regionen att kunna tillhandahålla bostäder till nya anställda, vilket gör att man kan locka till sig svårrekryterad personal med specialkunskaper.

– Vi gör därför en risk- och konsekvensanalys för vad det skulle innebära om vi säljer Landstingsbostäder, för personalrekryteringens del, säger Johansson.

En risk är att det blir svårare att rekrytera och att man då blir mer beroende av stafettläkare och inhyrd personal.

Annons
Läs ocksåHyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

En värdering av bostäderna beräknas bli klar i mars och frågan kommer att fortsätta diskuteras under våren för att tidigast kunna ta ett besut i KF i juni.

Hyresgästerna som bor i lägenheterna idag kommer att få behålla sin bostad vid en eventuell försäljning eftersom de har besittningsskydd.

Läs också Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.