HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lång kö men få nya hyresrätter i Lysekil

Lysekil Drygt 3000 personer vill hyra en lägenhet i Lysekil, men de senaste tio åren har det bara byggts sju nya hyresrätter. Inom fem år hoppas Lysekilsbostäder att 100 nya lägenheter ska stå klara för inflyttning.
Foto: Karin Gistedt
Christina Johansson, vd för Lysekilsbostäder, vill ha fart på byggandet i kommunen.

Tidningen Bohusläningen, Siren och SCB har tagit fram statistik som visar hur lägenhetsmarknaden ser ut i flera Bohuslänska och Dalsländska kommuner. Undersökningen visar att Lysekil är den kommun där man satsat minst på hyresrätter, trots stor efterfrågan och intresse för att hyra sin bostad i kommunen, inte minst i centralorten.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om problemet, att det byggs så få hyreslägenheter i Lysekil. Det som byggts på senare år har varit bostadsrätter med sjöutsikt. Bostäder som inte alla har råd att köpa och där ett stort antal gått till delårsboende.

Läs ocksåVarbergs Bostad bygger nytt – och vill sälja fastigheter

Lysekilsbostäders vd Christina Johansson berättade för Hem & Hyra att det kan bli aktuellt med nya hyreslägenheter om fem år.

Det är i området Revolvern, vid Trötemyren, som Lysekilsbostäder planerar att bygga radhusliknande bostäder enligt BoKlok-konceptet. Det är Ikea och Skanska som tagit fram husen. Lysekilsbostäder har varit på studiebesök och tittat på olika lösningar, men har fastnat för den här typen av bostadsbygge.

– Tidigare har vi alltid byggt arkitektritat, men det här gör att man kan hålla nere kostnaderna och därmed hyrorna, säger Christina Johansson. Det underlättar.

Läs ocksåSotenäsbostäder satsar för att möta stor företagsetablering

Något närmare i tid ligger ombyggnaden av Lysekilshemmet, som ska byggas om till bostäder. Bostadsbolaget har köpt hemmet, men tillträdet sker först 2021. Då ska det bli ett 70-tal lägenheter fördelade på små, billiga lägenheter för ungdomar, eventuellt trygghetsboende och några två- och trerummare.

Hyresgästföreningens Philip Nordqvist

 

Hyresgästföreningens Philip Nordqvist, förtroendevald i regionstyrelsen, menar att Lysekilsbostäder gjort ett fantastiskt jobb de senaste åren för att få fart på byggandet av hyresrätter. Han hyllar bolagets vd Christina Johansson och säger att hon driver på byggandet, men att planprocesser tar lång tid.

Läs ocksåFagersta startar kommunalt bostadsbolag

– Inte minst alla överklaganden gör att allt tar lång tid. Det tar mycket kraft och pengar från själva arbetet att få igång byggandet, säger han.

– Självklart ska man få säga sitt om man är emot byggen, men man kan också hävda att man äger inte sin utsikt och ibland får andra intressen vara viktigare. I alla fall krävs det att processerna blir snabbare och enklare så att överklaganden inte stoppar byggen i flera år.

Philip Nordqvist anser att de byggen som nu planeras i Lysekil kommer att bli ett lyft de kommande fem åren, men han ser också gärna satsningar på landsbygden i kommunen, men det kräver politiska insatser som bättre kommunikationer och andra satsningar som gör landsbygden mer attraktiv att flytta till.

– Idag är det ju dyrare att bygga på mindre orter än i tätorterna på grund av skatter och sådant. Det gör ju att hyrorna drivs upp där, säger han.

Fakta: Lägenheter byggda de senaste tio åren

Lysekil

Totalt 103 nya lägenheter

Hyresrätt: 7 procent

Bostadsrätt: 86 procent

Äganderätt: 7 procent

Uddevalla

Totalt 533 nya lägenheter

Hyresrätt: 44 procent

Bostadsrätt: 50 procent

Äganderätt: 5 procent

Munkedal

Totalt 36 nya lägenheter

Hyresrätt: 100 procent

Sotenäs

Totalt 184 nya lägenheter

Hyresrätt: 30 procent

Bostadsrätt: 59 procent

Äganderätt: 11 procent

Orust

Totalt 97 nya lägenheter

Hyresrätt: 52 procent

Bostadsrätt: 48 procent

Tanum

Totalt 137 nya lägenheter

Hyresrätt: 39 procent

Bostadsrätt: 23 procent

Äganderätt: 39 procent

Färgelanda

Totalt tio nya lägenheter

Hyresrätt: 100 procent

Strömstad

Totalt 283 nya lägenheter

Hyresrätt: 69 procent

Bostadsrätt: 31 procent

(Källa: Bohusläningen)

Läs också Marias lägenhet kommer rivas i sommar Radhus med älvutsikt i Lilla Edet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.