Annons

Lät föräldrarna bo i hyresrätten – förlorar kontrakt

Ängelholm När hyresgästen i Ängelholm studerade utomlands lät han sina föräldrar bo kvar i lägenheten. Hyresvärden anser att det handlar om olovlig andrahandsuthyrning och mannen förlorar sitt hyreskontrakt.
Foto: Pixabay
Hyresgästen trodde det var självklart att han kunde låta sina föräldrar bo i hyresrätten medan han själv studerade utomlands. Så var inte fallet. Nu måste hyresgästen flytta.

Under förhandlingarna i hyresnämnden uppgav hyresgästen att ”hans föräldrar är ju hans familj och det kan inte anses vara någon andrahandsuthyrning”. Hyresvärden, liksom hyresnämnden, är av en annan åsikt.

När hyresgästen var tvungen att komplettera sina studier i Tyskland bodde föräldrarna kvar i hans lägenhet. Efter fem månader utomlands kom hyresgästen tillbaka till Sverige. Under denna period  hade skatteverket hunnit registrera honom som utvandrad och hyresvärden hade sagt upp mannens hyreskontrakt på grund av olovlig andrahandsuthyrning.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Eftersom mannen vägrade att flytta blev ärendet ett fall för hyresnämnden. Men nämnden delade inte mannens syn på att det var ok att låta föräldrarna bo kvar i bostaden under utlandsvistelsen. I sitt beslut skriver nämnden att ”föräldrarna har därmed självständigt fått nyttja lägenheten under tiden som hyresgästen har varit boende i Tyskland och det är därför fråga om en andrahandsupplåtelse”. Att det är personer från hyresgästens familj som har bott i lägenheten och att det är hyresgästen som har betalat hyran under perioden ändrar inte hyresnämndens bedömning.

Annons
Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Rokokosoffa och udda sovställning - bevis för svartuthyrning Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.