Annons

Legionella i Mimers vatten

Västerås ​En av Mimers hyresgäster i Bäckby i Västerås har drabbats av legionellabakterier. Nu saneras vattenledningar till 242 hushåll.

​– Vi vet inte varför det finns legionellabakterier i vattenledningarna. När vi mäter temperaturen i tappvattnet är det 53 grader varmt, vilket ska vara tillräckligt för att bakterierna ska dö, säger Peter Sjerling, distriktschef Väst, på Mimer.

Annons
Enligt Peter Sjerling är det bara en hyresgäst som har drabbats. Smittan upptäcktes när hon sökte läkare på grund av lunginflammation. Eftersom legionellabakterien lyder under smittskyddslagen kontaktade landstinget kommunens miljö- och hälsokontor som snabbt kom ut och mätte bakteriehalten i vattnet.
När man konstaterat att det fanns legionella i vattnet bestämde kommunen tillsammans med hyresvärden Mimer att vattnet ska renas på kemisk väg. Under fyra veckor tillsätter man klordioxid i vattnet för samtliga 242 hushåll som får vatten på den här ledningen.
– Det är ingen fara att dricka vattnet, säger Peter Sjerling.
Kompenserar ni hyresgästerna som drabbats?
– Nej, vi kompenserar inte alla. Vi har fått kontroll på smittan och hyresgästen som blev sjuk är numera frisk. Men vi har varit över med en blomma till henne, säger Peter Sjerling.
Saneringen beräknas vara klar i slutet av februari.
 
 

Annons
Fakta: Legionella

Legionärssjuka är en lunginflammation orsakad av legionellabakterier. Bakterien är generellt sett ganska ofarlig. För att bli sjuk måste man andas in den och samtidigt ha någon nedsättning av immunförsvaret. 50-80 fall rapporteras varje år i Sverige, varav hälften har smittats utomlands. Sjukdomen orsakas främst av bakterien Legionella pneumophila.

Bakterierna växer till sig i stillastående vatten som är mellan +18 och +45 grader varmt. Inkubationstiden är i regel 5–6 dygn.(Källa: Smittskyddsinstitutet)

 

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Därför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen" Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande” Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner Helle kunde inte ta sig till sin post – men nu får hon den i postlådan igen Kvinna trakasserar sexvåningshus – grannar skriver på lista för att få henne vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.