HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Libo och Hyresgästföreningen i konflikt om hyror

Lindesberg Libo och Hyresgästföreningen står så långt ifrån varandra att höjningen måste avgöras i Hyresmarknadskommittén. Går Libos hyreskrav igenom, kan det bli det högsta i landet.
Foto: Anna Rytterbrant
Libo vill höja hyrorna med tre procent.

Som Hem & Hyra kunde berätta redan förra veckan, har förhandlingarna mellan Lindesbergsbostäder och Hyresgästföreningen strandat. Då ville ingen av parterna uttala sig.

Men i ett pressmeddelande skriver Hyresgästföreningen:

Läs ocksåVara bostäder säljer hus i Kvänum i kritiserad affär

– Det är tråkigt att vi hamnat här. LIBO:s höjningskrav ligger klart över det snitt som hittills har förhandlats fram bland företagen i Örebro län. De andra överenskommelserna har hamnat på cirka 1 procents hyreshöjning. Jag ser ingen anledning till att Lindesbergsbostäder behöver sticka ut. När vi granskar deras underlag samt ser till ökningar av kommunala taxor och avgifter så skiljer sig de inte från andra bolag. Det finns bolag där det ser sämre ut, men där har vi hittat en lösning som båda parter är nöjda med, säger Marcus Johansson som är förhandlare för Hyresgästföreningen.

Libo har valt att inte kommentera uppgifterna till Hem & Hyra men säger till tidningen Nerikes Allehanda:

– Vi har presenterat våra siffror och vi har lyssnat på Hyresgästföreningens krav om långsiktig trygghet för våra hyresgäster, men jag upplever att det finns en ovilja från dem att lyssna på vad vi säger. Hyresgästföreningen kom hit med en agenda med ett tak på högst 1 procent i hyreshöjning, säger Roger Sixtensson, vd på Libo.

Läs ocksåVästsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Nu är det den partssammansatta Hyresmarknadskommittén, HMK, som får medla mellan parterna. Om HMK går på Libos linje kommer höjningen ligga långt över snittet.

– Höjningen skulle kunna bli den högsta i landet, säger Marcus Johansson på Hyresgästföreningen.

 

Läs ocksåSå plockar kommuner ut miljarder ur allmännyttan
Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén är en partssammansatt nationell kommitté från Hyresgästföreningen och SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag som går in och medlar när parterna inte kan komma överens på lokal nivå.

Läs också De lär känna Sverige med nål och tråd Rikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till nordiska fastighetsjätten Niam