Annons

Lidingöhem höjer hyran med 1 procent

Lidingö Förhandlingarna slutade på 1 procents höjning från 1 juli. I några fastigheter höjs hyran med 1,3 procent och där vill Lidingöhem ha upp till 38 procents höjning på sikt.

Lidingöhem yrkade på en generell hyreshöjning med 2,7 procent. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen landade höjningen på 1 procent från 1 juli.

– Vi är överens, med tanke på kostnadsläget får vi vara nöjda. Vi har haft ganska långa diskussioner. Nu blir det inga retroaktiva höjningar, det är bra både för hyresgäster och administrationen, säger Bjarni Gudmundsson, vd för Lidingöhem, och fortsätter.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det är underhållskostnaderna som ökar, vi har framför oss en hel del underhåll. 

För tre fastigheter – Tor 11, Trasten 1 och Frimuraren 14 – var kravet betydligt högre. Där ville Lidingöhem ha mellan 28 och 38 procent högre hyra, enligt ett brev som skickats av Hyresgästföreningen till medlemmarna efter förhandlingen. Här kommer parterna att fortsätta förhandlingarna, men enades om en höjning i år på 1,3 procent.

Annons

– Ja, det är förhandlingar som pågår. I vissa fastigheter anser vi att hyresnivån är felaktig i förhållande till bruksvärdet. Vi kommer tillsammans med hyresgästföreningen att gå igenom de fastigheterna. Det är en ren bruksvärdesprövning, hyran är felaktigt satt. 

Läs ocksåFler bostäder för äldre på Lidingö – men inte till studenterPolitikerna på Lidingö fick bekänna färg med skyltar. Alla vill bygga bostäder åt äldre.

Skillnaderna finns även inom Lidingöhems bestånd, enligt Bjarni Gudmundsson. I samma kvarter kan hyrorna skilja sig flera hundra kronor per kvadratmeter och år. Det kan ha sin förklaring i att något blev skevt i samband med renoveringen för ett tiotal år sedan. 

Hur går det med planerna på att sälja Lidingöhem?

– Det är en ägarfråga, ägarna håller i den dialogen. Majoriteten har dessutom sagt att man tänker behålla servicehusen.

Annons
Läs ocksåLidingö sist ut att höja hyran

Är hyresjusteringar ett sätt att förbereda för försäljning?

– Absolut inte, det har inte med varandra att göra. När det gäller de tre fastigheterna har vi haft diskussioner i över ett år.

Läs också Podiums affär med Lidingöhem i hamn Lidingöhem säljer 92 lägenheter Lidingöhem vill höja hyran med upp till 40 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.