HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lidingöhem vill höja hyran med upp till 40 procent

Lidingö Förhandlingarna går trögt. I tre fastigheter vill Lidingöhem höja hyran upp till 40 procent. I morgon är första sammanträdet i hyresnämnden.

Lidingöhem vill höja hyran med 2,6 procent i år. I tre områden begär man att hyran rättas till och där är kravet betydligt högre. Här har hyresförhandlingarna strandat och gått vidare till hyresnämnden. Det första muntliga förberedande sammanträdet sker i veckan, men bara mellan de förhandlande partner och deras ombud.

Frågan är inte ny. Vid förra årets förhandlingar var yrkandet liknande men då kom Hyresgästföreningen och Lidingöhem överens om en lite högre höjning och en gemensam besiktning av lägenheterna. Efter besiktningarna står parterna fortfarande långt ifrån varandra.

Läs ocksåLidingöhem höjer hyran med 1 procent

I förhandlingsframställan inför årets förhandling står att hyran behöver höjas på grund av ökade kostnader.

– Vi har ökande kostnader generellt och stora underhållsbehov. I de här fastigheterna anser vi att hyran är felsatt, säger Bjarni Gudmundsson, vd för Lidingöhem.

Annons

Enligt Hyresgästföreningens ordförande Simon Safari kan kravet leda till att hyresgäster måste flytta.

Läs ocksåFolkomröstning om Lidingöhem nedröstad

– Vi finner det mycket stötande att ett kommunägt bolag agerar på det här sättet mot sina hyresgäster. Utan någon som helst motprestation vill man höja hyrorna till helt oacceptabla nivåer. De bryr sig inte om sina hyresgäster utan tvingar dem till bidrag och misär, säger han.

Samtidigt pågår omstrukturering av bolaget för att förbereda försäljning. Alla politiska beslut är fattade och tidplanen är att det ska vara klart i år.

− Det är svårt att frigöra sig från tanken att kommunpolitikerna på detta sätt försöker få upp marknadsvärdet på sina fastigheter för att dra in mer pengar till kommunen, säger Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Stockholm i ett pressmeddelande.

Annons
Läs ocksåLidingöhems hyreskrav högst hittills

Men det är något som Bjarni Gudmundsson tillbakavisar.

– Det ena har inte med det andra att göra. Vi började diskutera det här i september 2015. Det är långsökt, vi får absolut inga sådana direktiv av styrelsen.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Fastighetschef ny vd för Lidingöhem 4 800 vill ha folkomröstning om Lidingöhem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.