HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lund: Demonstration mot vinstuttag

Lund Lunds kommun vill plocka ut 30 miljoner kronor per år från sitt bostadsbolag LKF. Det gillas inte av Hyresgästföreningen som demonstrerade utanför senaste kommunfullmäktige.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Hyresgästföreningen demonstrerade mot beslutet att plocka ut 30 miljoner kronor av de kommunala bostadsbolaget LKF.

Ett trettiotal personer protesterade under torsdagskvällen utanför kommunfullmäktigemötet i Lund, som hölls på gymnasieskolan Polhem. Manifestationen anordnades av Hyresgästföreningen och riktade sig mot beslutet att plocka ut 30 miljoner kronor per år ur det kommunala bostadsbolaget under tre års tid.

Hyresgästen Maria Leijonhufvud deltog i Hyresgästföreningens protest.

Lundabon och hyresgästen Maria Leijonhufvud var en av de som deltog i protesten.
– Vi vill inte att de ska ta pengar till andra verksamheter från LKF, säger hon.
– Då får de istället vara ärliga och höja skatten – och det säger jag trots att jag är låginkomsttagare, säger Maria Leijonhufvud, som tidigare jobbat i vården men numera är sjukpensionär.

Leo Wallin är uppväxt på Klostergården där familjen bodde i en hyresrätt men menar att hyrorna där är alldeles för höga för att han ska ha råd med dem.

En annan som deltog i manifestationen var Leo Welin, 18 år.
Han går sista året på samhällsprogrammet i gymnasiet, och tänker läsa statsvetenskap eller filosofi på högskolenivå.
Han bor fortfarande hemma hos föräldrarna i en bostadsrättslägenhet i området Djingis Khan i Lund.
– Jag vill kunna flytta hemifrån sen, säger han.
– Det är för jävligt att det inte finns bostäder.

För en månad sedan lämnade Hyresgästföreningen över insamling med 1 642 namn som protest mot beslutet om vinstuttaget.

Annons
Kommunen borde inte plocka ut 30 miljoner från LKF. Det anser Hyresgästföreningen. Björn Hed (FNL), kommunalråd, tar emot 1 642 namnunderskrifter mot beslutet av Bengt Karlsson, föreningsordförande i Hyresgästföreningen i Lund. Gertrud Anljung sitter i Hyresgästföreningens lundastyrelse.

– Jag förstår över huvud taget inte hur politikerna resonerar. LKF:s vinst borde stanna i bolaget så att de kan bygga mer. Allmännyttan ska vara ett instrument för kommunen och användas till att bygga fler hyresrätter, sade Bengt Karlsson, Hyresgästföreningens föreningsordförande i Lund, då.

Men Börje Hed (FNL), kommunalråd, som tog emot namninsamlingen försvarade uttaget. Han tror inte att beslutet kommer att rivas upp.

– Som politiker är det alltid intressant att lyssna på medborgarna så jag ser fram emot att träffa Hyresgästföreningen och ta emot namninsamlingen. Men beslutet är taget och det finns inga planer på att vi ska ändra i budgeten. Däremot kommer det här att upprepas varje år, sade han.

Lunds kommun är inte ensamma om att plocka ut pengar från sitt kommunala bostadsbolag. Som Hem & Hyra rapporterat om lämnar långt över 100 miljoner kronor Skånes kommunala bostadsbolag under kommande året. I Malmö är Socialdemokraterna och Liberalerna överens om ett uttag på 95 miljoner kronor från MKB vilket väckt Hyresgästföreningens kritik. Per lägenhet motsvarar uttaget 3 958 kronor per år eller 330 kronor i månaden.

Annons
Läs ocksåHyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta
Kenneth Gustavsson, regionordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne.

– Det är orimligt. Det här drabbar bara dem som är hyresgäster hos MKB. Det känns inte alls bra, sade Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen, i samband med att beslutet togs

I veckan tog politikerna beslut om att plocka 4 miljoner kronor från Svalövsbostäder, trots hyresgästernas protester. Summan motsvarar tillika Svalövsbostäders hela vinst.

Fakta: Vad är utdelning?

Kommuner får lov att begära ut en del av vinsten från sina bostadsbolag. Det handlar i grunden om att kunna ta ut en typ av ränta på de pengar som kommunen skjutit in i bolaget på ett eller annat sätt. Sedan 2011 får kommunerna dessutom ta ut delar av vinsten enligt vissa undantagsregler, till exempel för att använda till åtgärder som främjar integration och social sammanhållning.

Fakta: Rekordstor vinst för LKF i fjor
År Vinst (resultat efter finansiella poster)
2018 203 miljoner kr
2017 127 miljoner kr
2016 121 miljoner kr
2015 106 miljoner kr
2014 104 miljoner kr
2013 85 miljoner kr
2012 100 miljoner kr
2011 97 miljoner kr
2010 106 miljoner kr
Läs också Grannarna vill stoppa värdens planer: "Kommer att bli rena kyrkogården" Anklagades för svartuthyrning - då räddade pandemin Bengts och Evas hyreskontrakt Hyresgäster lämnade över närmare 800 namn mot miljonutdelning Coronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.