HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Många vill hyra ut tillfälligt – men bara ett fåtal har testat

Nyheter Boende i lägenhet är mer positiva till att hyra ut sin bostad vid tillfälliga evenemang än boende i villa eller radhus – men få har testat, enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Blocket.
Foto: Pixabay
Nästan en fjärdedel av svenskarna kan tänka sig att korttidsuthyra sin bostad – men bara två procent av dessa har testat.

Nästan en fjärdedel av svenskarna, 23 procent, kan tänka sig att hyra ut sin bostad under ett tillfälligt evenemang, exempelvis en festival. Bland åldersgruppen 30 – 49 är intresset större, där kan hela 35 procent tänka sig korttidsuthyrning enligt siffror från Blocket.

De flesta, 21 procent, som ställer sig positiva till uthyrning har inte själva testat att hyra ut bostaden under ett evenemang men kan tänka sig att göra det. Bara två procent av de som svarat ja har tidigare hyrt ut sin bostad under ett evenemang och kan tänka sig att göra det igen.

Läs ocksåEn av tvåhundra bostäder hyrs ut via Airbnb

Av de tillfrågade kan 26 procent av boende i lägenhet tänka sig att hyra ut under ett evenemang, exempelvis en musikfestival. Motsvarande siffra för boende i villa eller radhus var endast 19 procent.

– Vi kan se att vid större event går efterfrågan att hyra en bostad upp rejält. Att hyra ut sin bostad under event är ett enkelt sätt att tjäna lite extra pengar på och som hyresgäst finns det flera fördelar med att hyra privat. Det är en prisvärd lösning där det ofta får plats att bo flera och inte sällan följer andra fördelar såsom parkeringsplats, kök och tvättmaskin med på köpet, tipsar Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Generellt är stockholmare mest positiva till att hyra ut tillfälligt, där kan 28 procent tänka sig att flytta ut ett tag för att kunna hyra ut bostaden. I norra Sverige är siffran 27 procent och i Göteborg 26 procent.

Läs också"Riskfritt" att hyra ut ett rum via Airbnb

Förra året gjorde Hyresgästföreningen en undersökning av korttidsuthyrning via tjänsten Airbnb i Sverige. Enligt rapporten har enbart 2,63 procent av bostadsbeståndet i Stockholm någon gång använts för korttidsuthyrning på Airbnb, en låg siffra jämfört med andra europeiska länder.

Läs också Göteborgare hyrde ut via Airbnb – sägs upp Göteborgare mister kontraktet efter Airbnb-uthyrning Här är städerna med lägst andrahandshyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.