Annons

Mångdubbelt fler chansar och hyr ut

Nyheter Känner du någon som hyr ut sin bostad i sommar? Förmodligen. Fritidsuthyrningen på nätet har ökat mångdubbelt på några år – men för lägenhetsinnehavare innebär den också risker.

Ibland räcker ordet ”explosionsartat” inte riktigt till.

Fenomenet Airbnb föddes 2008, efter att de två delägarna börjat hyra ut sitt vardagsrum för att ha råd att betala för sin vindsvåning i San Fransisco.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Sju år senare har sajten, som hjälper vanligt folk att hyra ut hela eller delar av sitt hem, förmedlat boende till 25 miljoner turister i 190 länder. Företaget värderas numera till drygt 210 miljarder kronor, med ett register på över en miljon olika bokningsbara boenden.

Eller för att ta ett svenskt exempel: 2012 genererade en sökning på ”Stockholm” strax under tusen träffar. I dag har den som är sugen på att besöka Sveriges huvudstad över 6 000 boenden att välja mellan. Totalt i landet hamnar siffran på 10 500 bostäder.

Kort sagt har svenskarna på allvar fått smak för att tjäna en hacka genom att låta turister sova över – och det är under sommarmånaderna vi är som mest aktiva.

Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.

Uppgifter som Hem & Hyra tagit fram visar att antalet bostäder till uthyrning via Airbnb det senaste året ökat med 87 procent i Stockholm, 130 procent i Göteborg samt 31 procent i Malmö.

Annons

– Vi växer framför allt via mun till mun. Människor har bra erfarenheter med värdar och berättar om det för sina nära och kära när de kommer hem, berättar Aja Guldhammar, chef för Airbnb i Norden.

Även på internetsajten Blocket har en tydlig ökning av korttidsuthyrning märkts av de senaste fyra åren. Mellan 2011 och 2014 har antalet annonser ökat med 74 procent i Stockholm, 27 procent i Göteborg och 22 procent i Malmö. 

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

I år har det än så länge gått lite trögare än väntat, något Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket, tror beror på det undermåliga sommarvädret.

– Vi misstänker att många är opportunister och väntar med att ta ut semestern och hyra ut boendet till lite senare.

Till skillnad från vanlig andrahandsuthyrning har man i praktiken rätt att sätta vilket pris som helst till dem som ska semestra på orten.

Enligt en färsk Sifoundersökning är den främsta orsaken till uthyrningen att man vill finansiera sitt boende. Allra piggast på fritidsuthyrning är personer under 30 år fyllda.

Annons

Men som hyresgäst är det inte helt problemfritt att ta betalt för att låta turister förfoga över lägenheten. Förfarandet kräver nämligen värdens tillstånd – och hos landets hyresnämnder börjar ärenden om olovlig uthyrning bli ett vanligare fenomen.

Den som sätter i system att hyra ut sin bostad utan att be om lov riskerar med andra ord att själv bli utan tak över huvudet.

Någon verklig fara för ”engångsförbrytaren” finns dock inte. Värden måste skriftligen ha varnat dig innan kontraktet rivs. Att bara hyra ut ett rum medan man själv bor hemma är också okej.  

– Skulle värden upptäcka och sätta ner foten slutar det i regel med  att man vidtar rättelse – upphör med uthyrningen, säger Zeljko Kranjec, juridisk chef på Hyresgästföreningen Sydost.

Fakta: Fritidsuthyrning Airbnb

Stockholm:

6 050 annonser.
Ökning med 87 procent från 2014.

Göteborg:

1 100 annonser.
Ökning med 130 procent från 2014.

Malmö:

625 bostäder annonser.
Ökning med 31 procent från 2014.

Källa: Airbnb

Fakta: Korttidsuthyrning Blocket

Stockholm

2014: 3 880 annonser.
Hittills i år: 2 349 annonser.

Göteborg: 

2014: 2 044 annonser.
Hittills i år: 1 251 annonser.

Malmö:

2014: 912 annonser.
Så här långt i år: 475 annonser.

Källa: Blocket

Fakta: Fritidsuthyrning

Hyr du bara ut ett rum eller stannar hemma under gästens besök krävs inget tillstånd från hyresvärden.
Bor du i bostadsrätt vill föreningen oftast ge sitt godkännande – eller ta ut en schablonavgift för fritidsuthyrning. 
Till skillnad mot vanlig andrahandsuthyrning sätter du vilken hyra du vill vid fritidsuthyrning. 
Intäkterna från fritidsuthyrning är skattefria upp till 40 000 kronor.
Utöver Airbnb finns bland annat wimdu.se, stugknuten.com, lagenhet.se, hyrahyra.se, sverigesemester.com och bostadstjanst.com.

Läs också Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Johan hyrde ut via Airbnb - blev uppsagd utan förvarning: "Jävligt obehagligt" Bluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.