HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Manhal fick hjälp med filmdrömmen

Helsingborg Från det ögonblick när Manhal Ahmed började spela in korta filmklipp i tonåren har han varit hooked. Nu har han precis spelat in sin första professionella kortfilm. Mycket tack vare Hyresgästföreningen som otippad samarbetspartner.
Foto: Gry Ellebjerg

Manhal Ahmed, 22 år, har precis klippt klart det sista i kortfilmen ”I need help”. En komedi på fem minuter som handlar om en kille som går till en ­psykolog för sina aggressionsproblem. Slutet blir en oväntad twist som inte ska avslöjas här.
Manhal har stått för manus, regi och klippning. Nu ska filmen skickas ut till olika filmfestivaler.

– Att göra film är svårare än jag trodde men nu vet jag att det är det här jag vill hålla på med.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Han är född i Västerås och flyttade till Dalhem i Helsingborg när han var åtta år. Sedan dess har det varit hans hem. Manhal fick snabbt många ­kompisar, ­något han har stor nytta av idag när han behöver skådespelare och hjälp till sina filmer. Utöver det vill han inte gärna prata om Dalhem. Han vill hellre prata om hur man krossar glastaket och satsar på sina mål.

Manhal Ahmed tar en paus vid Dalhems mest besökta pizzeria.

Så hur går man från att ha en dröm om att få skapa film till att faktiskt göra det? Låt oss backa till förra vintern. Då bestämde sig Hyresgästföreningen för att satsa på ett av Sveriges mest ­utsatta områden; miljonprogramsområdet ­Dalhem i Helsingborg. Ett bostads­område som kämpat med otrygghet och kriminalitet i flera år. Hyresgäst­föreningen ville hjälpa men visste inte hur.

Samtidigt bar Manhal Ahmed och hans bästa vän Saif Twayej på en dröm. De ville göra film men hade ingen aning om hur det skulle gå till. En kompis till Manhal hade ­kontakter och via honom fick han veta att ­Hyresgästföreningen ville starta olika projekt i området. Manhal hade aldrig hört talas om Hyresgästföreningen men han såg sin chans.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

– Vi vill göra film. Kan de hjälpa oss med det?

Annons

Kompisen arrangerade ett möte med Jessica Schulz, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen.

Manhal Ahmeds barndomsvän Saif Twayej medverkar bland annat som skådespelare i de olika filmprojekten.

– När jag träffade Manhal och Saif såg jag något i deras ögon. De var verkligen törstiga på att göra det här. Jag insåg att om de bara fick rätt verktyg kommer de att lyckas.

På kort tid skapades en aktivitetsgrupp med ungdomar från Dalhem. Några av dem skickades på kurs där de lärde sig hantverket. Jessica Schulz insåg att de även behövde en mentor och fick ­kontakt med Hussain Currimbhoy. Han är en etablerad filmare och ­producent som även jobbat som ­programsättare på olika filmfestivaler runt om i världen. Han antog uppdraget.

På ett år har Manhal hamnat i ett sammanhang som gjorde det möjligt för hans visioner att bli verklighet. Trots att film är det han vill ägna sig åt har han inga planer på att gå filmskola. Han vill fortsätta att lära sig hantverket på sitt eget sätt. Genom att fråga sin ­mentor, googla och hitta detaljkunskaper på Youtube.

Hussain Currimbhoy jobbar bland annat som filmproducent och är även mentor i filmprojekten.

Om tio år hoppas Manhal att han kommer att jobba som filmare. Stödet från Hyresgästföreningen och Hussain Currimbhoy har gjort att det gått fortare än han räknat med.

Annons

– Den hjälp vi har fått har betytt ­väldigt mycket. Jag har fått kontakt med människor jag annars aldrig hade ­träffat. Professionella människor som ser, tror på och hjälper oss. Ett kontaktnät som har mycket av den kunskap du själv ­saknar är ovärderligt.

Nästa steg är att göra serien ”Our ­Choises”. Själva storyn handlar om två kriminella ungdomar som kommer från Dalhem. En av dem uppfinner något som gör att man slutar med kriminalitet.

– Budskapet är att kriminalitet inte ­genererar något. I slutändan är det ­ingen som vill gå den vägen. Det finns andra vägar som är mycket bättre. Det gäller bara att du jobbar med dig själv. Det är det vi vill visa i filmen.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.
Fakta: Manhals bästa tips

Sätt upp ett mål, ge det tid och hitta kontakter. Förbered dig på att hinder uppstår på vägen. Lär dig planera. Det sparar du mycket tid på. Även om målet är långt borta: ta ett steg i taget. Gör något varje dag så kommer du en dag nå fram.

Läs också Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.