Annons

Marie Linder: Protesten mot marknadshyra kommer att bli av

Nyheter Hyresgästföreningens förbundsordförande bekräftar nu att den lokala protestdagen mot marknadshyror i Göteborg har förbundsstyrelsens stöd. “Jag har erbjudit mig att komma ner och prata om de vill det”, säger Marie Linder.
Foto: Christian Gustavsson

Den 18 april planerar Hyresgästföreningen i Västra Sverige en protestdag mot marknadshyror. Men turbulensen i regionstyrelsen har skapat osäkerhet kring arrangemanget. Nu bekräftar Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder att protestdagen blir av.

– Vår ambition är att man ska kunna genomföra den här verksamheten, säger hon till Hem & Hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Imorgon medverkar hon i en paneldebatt i Stockholm om just lokal organisering och folkrörelsens roll i Sverige.

– Skälet till att jag är ordförande i Hyresgästföreningen är att jag själv under väldigt lång tid har varit lokalt aktiv i mitt eget bostadsområde och jag vet att folkrörelsen kan vara en kraft som jobbar för förändring och för att få människor engagerade.

Den typen av lokal manifestation som planeras i Göteborg säger hon är viktig, och att det också pågår liknande initiativ över hela landet.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Jag tycker det är viktigt att se att det pågår kampanjer runt om i hela landet. På varenda ställe jag varit, jag har precis varit i Eskilstuna och i Lund, var jag än befinner mig så pratar jag om de här frågorna.

Annons

För Hyresgästföreningen Västra Sverige har det de senaste veckorna varit en turbulent tid då förbundsstyrelsen tagit över kontrollen av regionen. Det pågår en utredning kring ekonomiska oegentligheter och av den anledningen var det oklart hur protestdagen den 18 april skulle finansieras, vilket Hem & Hyra skrivit om tidigare.

Därefter meddelade Therese Stenberg, vice ordförande i Hyresgästföreningen Västra Göteborg att hon fått besked från Marie Linder att hon stödjer kampen. Det bekräftar nu Marie Linder för Hem & Hyra.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Vi har ingen ambition att stoppa någon verksamhet utan vår ambition är att man ska kunna genomföra den här verksamheten. Däremot tycker jag det är jätteviktigt att vi får in förslag och att vi kan ta ställning till dem. Vi har också fått ett förslag, säger hon.

Så protestdagen kommer att bli av?

– Ja, jag har också erbjudit mig att komma ner och prata om det är så att de vill att jag ska komma ner.

Under den paneldebatt som arrangeras i Stockholm imorgon var det tidigare bestämt att Västra Sveriges ordförande Kristofer Lundberg skulle medverka. Men den medverkan är nu inställd.

Annons

– Eftersom det pågår en utredning om olika saker som handlar om ekonomiska frågor så tycker inte vi att det är lämpligt. Nu måste utredningen få ha sin gång och efter det får vi se vilka beslut vi måste fatta.

Kristofer Lundberg, som alltså under utredningen är avstängd från sin roll som regionordförande, beklagar att han inte får delta i paneldebatten.

– Det är tråkigt, tror att jag kunnat tillföra mycket om lokal organisering, säger han.

– Vi har på ett år bildat åtta nya lokala föreningar i två av stadens mest svårarbetade områden. Vi har styrelser med förtroendevalda som inte är mer än 20 år och håller veckoaktiviteter med uppemot 100 barn och unga vid varje aktivitet, med ett 20-tal unga vuxna som volontärer. Jag tror det är positiva exempel att sprida.

Fakta: Om veckans paneldebatt

Hyresgästföreningen arrangerar en debatt om platsutveckling och kreativa processer på ABF i Stockholm, fredagen den 6 mars.

Program

10 – 10.20 Inledning – Jonas Nygren, förbundschef Hyresgästföreningen

10.20 – 10.50 Hyresgästorganisering i det lokala i början av förra seklet – Hannes Rolf, doktorand, Ersta Sköndal Bräcke högskola

10.50 – 12.00 Pass 1 Paneldebatt: Hur skapar vi som folkrörelse åter en stark lokal organisering som en positiv samhällsutveckling? – Hannes Rolf, Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande, Calle Nathansson, VD Folkets Hus och Parker

13.00 – 13.30 Hållbar stadsutveckling i suburbana miljöer – Apostolis Papakostas, professor, Södertörns högskola

13.30 –14.40 Pass 2 Paneldebatt: Medborgarinflytande och medborgardialoger i socioekonomiskt eftersatta områden – Apostolis Papakostas, Elisabeth Högdahl, fil dr, Lunds universitet, Cornelis Uittenbogaard, forskare Stiftelsen Tryggare Sverige, Rami Al-Khamisi, jurist Hyresgästföreningen Aros Gävle och Olja Pekusic, boendeutvecklare Hyresgästföreningen Sydost

14.40 –15.20 Fika med en forskare/rörelsejurist/boinflytandestrateg/ kvarterslokalsansvarig/boendeutvecklare

15.20 –16.00 Platsutveckling med hjälp av medborgarinkluderande och kreativa processer Saadia Hussein, konstnär/konstnärlig aktivist

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.