HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sägs upp efter att ha slarvat med sopsortering

Örebro Minst 15 hyresgäster har blivit uppsagda samtidigt av den privata hyresvärden Hemgården i Örebro. Hyresvärden har filmat hyresgäster som slänger sopor fel och vill därför säga upp dem.

(Läs artikeln på arabiska här).

Juristen Thomas Saglind på Hyresgästföreningen i Örebro har aldrig varit med om något liknande.

Läs ocksåExtrema problem med skadegörelse och sopsorteringsslarv

– Det här har jag inte stött på tidigare. Det kan vara en eller två hyresgäster som hyresvärden anser vara problematiska och som de säger upp, men jag har aldrig sett att man säger upp så många samtidigt – om det inte rör sig om renoveringar men då anges ju det som skäl. Det här är ytterst ovanligt, säger han.

Enligt handlingarna från hyresnämnden rör det sig om minst 15 hyresgäster som enligt hyresvärden Hemgården gjort sig skyldiga till att slänga saker fel i soprummet och ställa skräp i trapphuset. Det är allt från att ha slängt plats i komposten, slängt en ryggsäck på golvet i soprummet eller att ställa grovsopor i miljörummet. Någon har setts sparka på en hissdörr och någon ställt skräp i trapphuset.

Alla sägs upp.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Hyresgästföreningen har varit i området Brickebacken för att försöka ge information om vad som gäller vid uppsägningar.

– Enligt uppgifter från boende har hyresvärden redan tömt en hel trappuppgång genom uppsägningar tidigare. Merparten av dessa hyresgäster har enligt uppgift sagts upp för felaktig sortering av soppor. Därför är det viktigt att vi berättar att man inte måste flytta bara för att man får en uppsägning – utan att du har rätt att bestrida uppsägningen och få den prövad – och att det inte kostar något, säger Thomas Saglind.

Annons

För att felslängda sopor är skäl för uppsägning, är inte alls säkert.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

– Hyresvärdar kan säga upp av många olika skäl, men det är inte förrän det prövas av hyresnämnden som man vet om det är skäl nog för att besittningsskyddet ska ge vika.

I de här fallen råder det enligt Hyresgästföreningen många oklarheter eftersom hyresvärden försöker knyta taggen som man öppnar soprummet med till filmer där man ser att människor slänger fel.

– Men vi vet att det finns fall där någon öppnat åt en annan eller lånat en tagg. Bevisbördan ligger på hyresvärden, säger Thomas Saglind.

Två hyresgäster är medlemmar och har bett Hyresgästföreningen driva deras ärenden. I det ena har man redan kommit till en förlikning.

– Hyresgästen har intygat att hon inte ska göra om misstaget att slänga sopor på fel sätt och därför har uppsägningen återkallats.

Får hyresvärdar filma i soprum?
– Vi håller på att undersöker det. Hyresvärden menar att de har rätt till det eftersom det krävs en tagg för att komma in så är det inte allmänt utrymme. Men vi ska som sagt titta vidare på det för att se om filmerna gäller som bevis.

Annons

Thomas Saglinds råd till den som är drabbad är att bestrida uppsägningen.

– Det räcker med att hyresgästerna bestrider uppsägningen till hyresvärden. Det är därefter hyresvärden som har ansvar för att ta frågan vidare till hyresnämnden och där visa att de har stöd för sina påståenden. Sedan kallas man till hyresnämnden och får argumentera för sin sak. Det är inte en så farlig process som det kan verka, säger han.

Han säger också att det är viktigt att den som får en så kallad rättelseanmaning eller en uppsägning, genast upphör med det hyresvärden anmärker på – om det finns fog för det som påstås.

Läs vad hyresvärden säger här.

 

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.