HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Medlem: Ser Hyresgästföreningen som en trygghet

Blekinge Hyresgästföreningen har svårt att få ungdomar att bli medlemmar. Men Ellen Jonsson i Växjö har varit medlem i två år. Hon är en av målgrupperna som Hyresgästföreningen riktar in sig på för att nå målet att hälften av hyresgästerna ska vara medlemmar i föreningen om åtta år. Det innebär en fördubbling av medlemsantalet i Kronoberg och Blekinge.
Foto: Annika Wallsson
Ett sätt att nå målet med att hälften av hyresgästerna ska vara medlemmar i föreningen är att få med fler ungdomar. Erika Hjalmarsson är inte medlem. Men det är Ellen Jonsson.

Ungdomar tillhör, tillsammans med hyresgäster med utländsk bakgrund, en målgrupp som Hyresgästföreningen vill bli bättre på att nå i syfte att klara målet om att minst hälften av hyresgästerna ska vara medlemmar inom åtta år.

I dag är 25 procent av alla hyresgäster i Kronoberg medlemmar. I Blekinge är motsvarande siffra 23 procent.

Läs ocksåFagersta på gång med allmännytta

Det är alltså en lång väg kvar för att nå målsättningen.

När Hem & Hyra besöker Linné­universitetet i Växjö är det inte lätt att hitta någon som är medlem i Hyresgästföreningen. De flesta säger nej.

– Jag har nog inte ens tänkt på det. Jag vet egentligen bara till hälften vad Hyresgästföreningen är för någonting, svarar exempelvis Stephanie De Silva.

Läs ocksåProtestbrev till region Sydost

Men Ellen Jonsson svarar ja. Hon blev medlem för två år sedan genom att en värvare knackade på hennes dörr.

– Det var i min förra lägenhet. Det var nyproduktion och det var en tvist om hyrorna. Då tror jag att nästan alla i ­huset gick med, berättar Ellen Jonsson och tillägger:

– Jag är medlem för jag känner att om det blir någon tvist med hyresvärden så är det en trygghet.

Läs ocksåKfast i Eskilstuna säljer till norsk miljardär

Hennes studentkompis Erika Hjalmarsson är inte medlem.

– Jag ska snart flytta till bostadsrätt så därför har jag inte gått med. Jag väljer bostadsrätt för jag vill komma ut på bostadsmarknaden så fort som möjligt,
förklarar hon.

I Tingsryd är enbart 12 procent av hyresgästerna medlemmar. En av dem är Majvor Winter. Även hon ser trygghet som den främsta anledningen.

– Det är så otryggt där jag bor. Jag har klagat på det flera gånger till min hyresvärd, berättar Majvor Winter.

Har du kontaktat Hyresgästföreningen?

– Nej, jag har inte det. Det beror nog mest på att jag inte riktigt vet vart jag ska vända mig.

Läs också Norrland får betala när rika Stockholmskommuner "dumpar" bostadslösa Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.