HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Experter: Malmö stad kan kräva tillbaka hyra från mellanhänder

Malmö Kommunen har betalat chockhöga hyror i andra hand. Men enligt experter skulle det vara möjligt att få tillbaka pengar. ”Jag ska tala med förvaltningen och våra jurister och se om vi kan gå vidare”, säger kommunalrådet Sedat Arif (S).

”Hej! Jag undrar om ni har lediga lägenheter. Jag har en familj på 3 snart 4 personer och en familj på 5 personer.”

Läs ocksåHöjde hyran med 41 procent – försökte dölja betalningarna

Så startar en mejlkonversation från maj i år mellan en av Malmö stads socialsekreterare och APTS förvaltnings ägare. Mellanhanden har, som Hem & Hyra avslöjat, försett kommunen med andrahandslägenheter för hemlösa. Och detta till hyror med extrema pålägg.

Mejsvaret kommer samma dag: ”Hej. De kan flytta in från 14.30 idag. Ni kan få ett specialpris på 1050 kr exkl moms”.

Priset är per dygn och affärerna har kostat skattebetalarna miljoner.  Ansvariga på Malmö stad har inte varit nöjda med siffrorna som Hem & Hyra lyft fram, men enligt flera experter på hyresjuridik är det fullt möjligt för en kommun att kräva tillbaka pengar. I Malmö stads fall skulle det innebära miljontals kronor.

Läs ocksåRobert är inte välkommen i sin egen hemstad: ”Har skulder”Man i sin bostad.

Det inget vi har övervägt hittills men det är möjligt att vi borde undersöka det. Jag känner inte till juridiken men vi har betalat dyrt för dygnsboende. Vi är i händerna på de här företagen och har betalat marknadspriser, säger Rebecca Bichi, avdelningschef i Malmö stad med ansvar för bland annat boende.

Rune Thomsson

– De har rätt att begära ändring av hyran framåt i tiden. Sen har de också rätten enligt 55:e paragrafen i hyreslagen att begära att få tillbaka hyra som de anser vara överhyra. I det läget får hyresnämnden pröva om det är en bruksvärdesmässig hyra eller om det överstiger det. Då kan man få tillbaka hyra ett år bakåt i tiden. Att det är en kommun som är andrahandshyresgäst har ingen betydelse, säger Rune Thomsson, expert i ämnet och tidigare hyres- och hovrättsråd i hyresnämnden respektive Svea hovrätt.

Han gör även tolkningen att en kommun skulle kunna begära återbetalning av överhyra även för enskilda dagar och inte enbart månader eller år. Åsikten delas av flera andra experter på ämnet, bland annat Måns Edling, även han med bakgrund som hyres- och hovrättsråd.

Läs ocksåHyrde ut lägenhet som tjänstebostad - nu vräks företagaren

– Jurister är alltid försiktiga men min tanke är att det borde falla under bestämmelsen. Jag kan inte se att det skulle vara någon skillnad. Jag tror att kommunen som vilken andrahandshyresgäst som helst omfattas av återbetalningsbestämmelsen, säger han.

Samma regler styr kommunens affärer som när en vanlig hyresgäst hyr i andra hand. Det spelar ingen roll om hyresgästen först gått med på att betala fem gånger så mycket. Ansvariga kommunalrådet Sedat Arif  (S) har beskrivit kostnaderna i mellanhandsupplägget som “galet” och ”ockerhyror”. Att begära tillbaka överhyra är ”inte uteslutet”, säger han nu i en ny intervju.

– Det är inget vi har tänkt på eller övervägt så här långt, men jag ska tala med förvaltningen och våra jurister och se om vi kan gå vidare även på det sättet, säger Sedat Arif.

Fotnot: Efter att denna artikel skrevs har Apts, och andra företag, vunnit en upphandling med Malmö stad om bostäder för hemlösa. Läs mer här.

Fakta: En lägenhet - så mycket pengar tillbaka

Utöver bruksvärdeshyran kan en hyresvärd, till exempel en mellanhand, ta ut mellan tio och femton procent extra för möblering.

Exempel: En av Malmö stads mellanhandslägenheter, en trea på 83 kvadrat, ligger nära Värnhemstorget.

Den förhandlade hyran är 7 488 kronor i månaden. Men Malmö stad har betalat 44 850 kronor. Återbetalningsreglerna innebär att Malmö stad skulle kunna vara berättigade till en återbetalning på drygt 36 000 kronor per månad, eller 434 000 kronor på ett år.

Utöver detta ska hyresgästen stå för kostnader för till exempel el, tv eller internet och detta dras av. Sedan tar möjligheterna till extra pålägg slut om inte personen, eller kommunen, gärna vill betala överhyra.

Läs också Efter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagen Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.