Annons

Miljardvärdens Airbnb-upplägg: Så flyttade sexhandeln in i hyreshuset

Nyheter Sexköpare kom och knackade på fel dörr. Barn i huset hittade kontanter i trappan. Polisen gjorde razzior. Så drabbades de boende i ett av Ramstedtkoncernens hyreshus. ”Det var helt förfärligt,” säger en hyresgäst.
"Kunder kom och knackade på fel dörr. Det var helt förfärligt. Vi hade polisingripanden och handgemäng," säger en hyresgäst om sexhandeln i huset.
Foto: Ida Karlsson/Polisen/Montage
"Kunder kom och knackade på fel dörr. Det var helt förfärligt. Vi hade polisingripanden och handgemäng," säger en hyresgäst om sexhandeln i huset.

Det är en eftermiddag i mars 2020. En hyresgäst på Bondesonsgatan i västra Stockholm hör ljud i trappan och öppnar sin ytterdörr. En man kommer fram och visar något på sin telefon. Han verkar påtänd och är klädd i glansiga adidaskläder.

I samma ögonblick dyker två poliser upp och tar tag i mannen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De frågade vad han ville mig, berättar hyresgästen.

Efter det går polisen in i grannlägenheten och genomför en razzia. Det var kulmen på flera månaders händelser då okända män dykt upp på adressen.

– Det var jätteobehagligt. Jag visste att det pågick sexhandel i vårt hus.

Läs ocksåBoel och Iréne strider mot miljardvärdens hotelluthyrning: "Skiter i om han blir arg"Svarta hotell. Boel Nilsson och Iréne Strindhed kartlägger nyckelboxar och andra tecken på hotelluthyrning av lägenheter.

Används för sexköp

När poliserna går in i lägenheten upptäcker de en man och en kvinna i sovrummet. Båda är nakna. Bredvid dem ligger en röd kondomförpackning som är öppnad. Lägenheten är sparsmakat möblerad och det är tydligt att bostaden används för sexköp, enligt polisen.

När polisen öppnar mannens telefon så dyker Whatsapp-meddelanden upp med portkoden till adressen och en vägbeskrivning. Kvinnan har skickat meddelande till mannen med lättklädda bilder och ett meddelande där pris står. 30 minuter kostar 1 500 kronor. En timme kostar 2 500 kronor och 15 minuter 1 000 kronor.

Hostinis vd larmade polisen om den pågående sexhandeln, sedan hyresgäster i huset hört av sig. Till polisen sa vd:n att hon hyrt ut sin lägenhet under två nätter och att en okänd man gått in i bostaden.
Polisens foto från tillslaget. Hostinis vd larmade polisen om den pågående sexhandeln, sedan hyresgäster i huset hört av sig. Till polisen sa vd:n att hon hyrt ut sin lägenhet under två nätter och att en okänd man gått in i bostaden.

Kvinnan berättar för polisen att hon är från Ukraina och egentligen skulle till Norge. Då hon inte kom in i Norge på grund av pandemin beslutade hon sig för att sälja sex i Sverige för att få in lite pengar. På grund av pandemin kunde hon inte heller resa tillbaka till Ukraina. Mannen ville köpa sex i 15 minuter och gav henne två 500-lappar, berättar kvinnan för polisen.

Annons

Mannen har en annan version. Han säger till polisen att han hade ont i ryggen och ville köpa massage. Han nekar till att han köpt sex, men döms senare för försök till köp av sexuell tjänst och 2000 kronor i dagsböter.

Går fortfarande att boka på Airbnb

Sökningar på nätet visar att samma lägenhet på Bondesonsgatan i Kristineberg i Stockholm fortfarande går att boka några nätter i taget på Airbnb. Enligt foton ser bostaden likadan ut nu som vid polistillslaget.

Vi känner igen sängen med svart gavel. Den har bäddats med flera kuddar. Två lampor hänger på varsin sida. En stor, ljus matta täcker golvet framför sängen.

Läs ocksåMiljardvärden Ramstedt om Airbnbupplägget: "Jag litar inte på era uppgifter"Hem & Hyra har granskat hyresvärden Jonas Ramstedt, som på kort tid har köpt fastigheter för över två miljarder kronor och satt i system att hyra ut lägenheter via Airbnb i stället för till förstahandshyresgäster.

Lägenheten kallas ”gästfavorit” på Airbnb och är en av flera tillgängliga boenden i huset. Den hyrs i dag ut för 902 kr per natt. För en månad motsvarar det 27 060 kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som bostaden ska hyras ut för. 2023 låg den fastställda hyran på 10 600 kronor i månaden.

Lägenheten som användes för sexköp hyrs numera ut för 902 kronor per natt och har självständig incheckning via låst nyckelskåp.
Lägenheten som användes för sexköp hyrs numera ut för 902 kronor per natt och har självständig incheckning via nyckelbox beskriver annonsen.

Det är ett lukrativt upplägg för hyresvärden, men för dem som bor i huset har det skapat oro. Hyresgästen berättar att barn som bor i huset kunde hitta tappade 500-lappar i trapphuset. Pengar som tillhört sexköpare.

– Kunder kom och knackade på fel dörr. Det var helt förfärligt. Vi hade polisingripanden och handgemäng, säger hyresgästen.

”Vi hade två bordeller”

Huset ingår i den skygga hyresvärden Jonas Ramstedts snabbt växande fastighetsimperium. Han har satt i system att hyra ut lägenheter via mellanhänder och Airbnb i stället för till förstahandshyresgäster.

Annons

Det var när han tog över 2019 som allt förändrades. Ramstedtbolaget sa upp alla som bodde i andra hand.

– Sedan tog de in mellanhanden Hostini och det blev hotellverksamhet. Det började städas på natten. Rullades väskor. Vi hade två bordeller här.

Numera är det bara fem av husets 17 lägenheter som hyrs ut som vanligt, i första hand, berättar en annan hyresgäst.

Eftersom mellanhandsuthyrningen fortfarande pågår finns hyresgästernas oro kvar.

– Det känns absolut inte bra att huset där man bor är Airbnb. Det är otryggt att inte veta vem man har i sin trappuppgång, säger en av hyresgästerna.

Läs Jonas Ramstedts svar på Hem & Hyras frågor här. 

Läs också Körs hissen trots körförbud? Så kan du anmäla en farlig hiss "Omedelbar risk för säkerhet och hälsa" - hissar med körförbud används ändå Betalar för kvadratmeter som inte finns - här avslöjar vi miljardvärdens svartbyggen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.