HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

MKB skakas av en omfattande korruptionshärva

Malmö Förfalskade dokument och anbud som öppnats i förväg. I helgen avslöjades det hur kommunala byggupphandlingar för mångmiljonbelopp riggats av en MKB-anställd.
Foto: Anders Paulsson
En MKB- anställd misstänks för trolöshet mot huvudman i den korruptionshärva som MKB är indragen i.

Under helgen kunde Sydsvenskan avslöja hur ett skånskt byggföretag fått en gräddfil till kommunala lägenhetsprojekt värda mångmiljonbelopp. I centrum för korruptionshärvan står en nyligen avskedad MKB- anställd som misstänks ha begått en lång rad brottsliga handlingar.
— MKB fick ett anonymt tips i mitten av november 2016. Det innehöll indikationer att en medarbetare brustit i ansvar och förtroende. En utredning inleddes omgående, både internt och med stöd av externa parter, säger Margaretha Söderström kommunikationschef vid MKB Fastighets AB.

Det är lagen om offentlig upphandling (LOU) som styr hur en offentlig upphandling ska gå till. När ett större projekt upphandlas förväntas företag komma in med anbud som ska tävla om kontraktet, på lika villkor. Dessa anbud ska förvaras oöppnade fram till dess att deadline för att skicka in anbud har gått ut. Så har inte skett i MKB:s fall. Enligt Sydsvenskan har en MKB-anställd sett till så att ett och samma skånska byggbolag vunnit upphandlingar för mångmiljonbelopp.

Annons
Läs ocksåMamma smugglade knark över Öresundsbron – kan bli hemlös med sina barn

Upplägget har varit enkelt, den MKB-anställde har gått igenom alla inkomna anbud och gett instruktioner till byggbolaget om vilket som är det lägsta budet. På så vis har byggbolaget kunnat lägga sitt anbud strax under och kamma hem upphandlingen. En procedur som misstänks ha upprepats vid sju tillfällen då samma bolag vunnit upphandlingar som den MKB-anställde varit upphandlingsansvarig för.
— Utredning visade på tillräckligt allvarliga saker som ledde till att medarbetaren avskedades. I mitten på januari 2017 gjorde MKB en polisanmälan. Frågan är nu föremål för en polisutredning. I dagsläget har vi inget att tillägga, säger Margaretha Söderström.

I utbyte mot vunna upphandlingar misstänks byggbolaget ha utfört arbeten för den MKB- anställde. Enligt Sydsvenskan granskning ska en pool ha anlagts vid den privata villan.
– Det finns ingenting som säger att jag inte får lov att anlita en byggfirma privat. Om jag betalar för mig. Så är det. Nu får du prata med min advokat. För jag tycker att det här är väldigt obehagligt, säger den MKB-anställde till Sydsvenskan.

Annons
Läs också Rökare anklagas för att ha nikotinskadat lägenhet – skuldsatt i åtta år: ”Känns som att bli rånad” Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” De anklagas för fusk i bostadskön med hjälp av bulvaner – flera hyresgäster kan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.