Annons

Mögelfastigheter får ny fasad

Sigtuna En misslyckad miljösatsning ledde till mögelskador i Sigtunahems lägenheter i Märsta. Nu får husen ny fasad och en våning till på taket.
Foto: Kenneth Samuelsson
Ett av husen på Norrbackavägen i Märsta där familjer fick flytta efter att mögel upptäckts.

Vad notan för mögelskadorna slutar på kan Kicki Björklund, Sigtunahems vd, inte säga.
– Men kostnaden blir hyfsat låg eftersom vi kan behålla inredningen och innerväggarna i lägenheterna. Genom att byta fasaden löser vi problemet, säger hon.

I samband med renoveringen byggs det också en våning till på fastigheterna för att få fram fler lägenheter.
– Även om det varit jobbigt för alla som drabbats passar det ganska bra att husen är tömda nu när vi bygger en våning till. Nu kan vi också göra visningslägenheter av de tomma lägenhe-terna, säger hon.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

De 24 lägenheterna ingick i en miljösatsning där nya byggmetoder skulle prövas för att få ner energiförbrukningen. För att behålla husets karaktär gjordes ingen tilläggsisolering av ytter-väggarna. Istället tilläggsisolerades innerväggarna vilket är ovanligt. Men att isolera väggarna på insidan föll inte väl ut. Fukt kom in i ytterväggarna men torkades inte ut vilket ledde till mögel.
– Vi är väldigt glada att vi bara hann bygga om 24 lägenheter och inte fler. Jag tror havererade energisatsningar blir en stor grej i framtiden, det pågår mycket experimenterande, säger hon.

Annons
Läs också Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort” La sin avföring i glasslådor – lät möglet ta över hela badrummet Mikaela tvingades leva i mögel i månader utan att värden agerade: "Gigantiskt problem" Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Nytt mögelbeslut: Hyresvärden måste hitta boende till Mikaelas familj

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.