Annons

Risk för chockhöjning av hyror i Växjö

Kronoberg Växjöbostäders ordförande, Rene Jaramillo (M), är nöjd med hyresnämndens beslut om hyrorna på Alabastern. Hyresgästföreningen avvaktar med att uttala sig. Parterna kommer att träffas för att enas om hur beslutet ska påverka hyrorna i kvarterets 300 lägenheter.
Foto: Annika Wallsson
Hyran höjs upp emot 40 procent i kvarteret Alabastern, efter beslut i hyresnämnden.

I går avgjorde Hyresnämnden i Jönköping vilken bruksvärdeshyra som ska gälla i nyrenoverade kvarteret Alabastern. Hyrorna i sex lägenheter prövades. I fyra av dem fick Växjöbostäder den hyra de krävt. Två av lägenheterna, de som har kokvrå, fick en något lägre höjning än Växjöbostäders yrkande.

Så det är inte oväntat att Rene Jaramillo är glad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag är nöjd med beslutet. Det innebär att vi får den ekonomiska delen som de satsningar vi gjort i området innebär, både inne i lägenheterna och den yttre miljön. Med beslutet säger hyresnämnden att det är okej att satsa och även okej att få pengar för det, säger Rene Jaramillo.

Hyran kommer höjas 20–40 procent. För en fyrarummare innebär det en hyreshöjning på över 2 000 kronor i månaden i ett område där flera ekonomiskt svaga grupper bor.

Annons

– Självklart påverkar det här ekonomiskt och jag har full respekt för att människor tycker att det är tråkigt. Lägenheterna är byggda på 60-talet och vi har gjort en hård renovering. Det är nästa nya lägenheter i dag. Självklart måste man betala om standardnivån höjs. Det är inte vi som säger det, det är hyresnämnden. Det har skett en höjning i standard och då måste man betala för det, säger Rene Jaramillo och tillägger:

Läs ocksåSeger för Växjöbostäder om hyrorna på Alabastern

– Jag måste jobba enligt det uppdrag jag har och det är för bolagets bästa, ett hållbart ägande som håller viss kvalitet, att vi tar hand om de tillgångar som Växjöborna äger.

Det som händer närmast är att Växjöbostäder och Hyresgästföreningen ska träffas för att skriva avtal om hur höjningen slår för samtliga 300 lägenheter. Parterna har tidigare enats om att hyresnämndens beslut av prövningslägenheterna kommer att påverka samtliga lägenheter i kvarteret Alabastern.

Annons

Hyresgästföreningen vill ännu inte uttala sig om hyresnämndens beslut men beräknas göra det i slutet av veckan.

Läs ocksåAlabastern under lupp

Läs mer: Seger för Växjöbostäder om hyrorna på Alabastern

Läs också Nämnd får avgöra renoveringshyra i Växjö Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.