HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Systrarna som sjunger för människor i karantän

Luleå Systrarna Alice Lind och Birgit Öhlund ville göra något för de som sitter i karantän på grund av Corona. Nu åker de runt och sjunger gratis utanför hyreshus och i trapphallar.
Foto: Ulrika Vallgårda
Systrarna Birgit Öhlund och Alice Lind vill ge sitt bidrag för att uppmuntra människor som sitter i karantän i Coronatider.

– När vi slår upp dagstidningen idag, vad ser vi då? Jo negativa, hemska saker, tråkigheter och dödsfall. Så vi tänkte att nu måste vi försöka göra något som uppväger det, säger Alice Lind.

En dag satt de hemma i Alice Linds lägenhet och spelade och sjöng som de brukar. Det bor många äldre i hennes hyreshus och plötsligt kom de på att de skulle ringa på hos de andra i huset och fråga om det var några fler som ville lyssna om de spelade i trapphuset.

Läs ocksåCoronakrisen: 4 500 “goda grannar” redo att hjälpa utsatta

– De blev överlyckliga. Det blev succé och den värme vi kände att vi fick tillbaka var fantastisk, säger Birgit Öhlund.

Alice Lind och Birgit Öhlund sjunger för de boende i ett hyreshus på Ringgatan i Luleå.

Det var efter det som de kom på idén att starta Facebook-sidan ”Sången är din” där man får gå in och anmäla sig om man önskar att de ska komma ut och spela. De kallar det för Sångogram.

– Vi är inte sjukvårdskunniga och leverera mat kan ju många göra. Men vi kan sjunga och vi har gitarrer, säger Alice Lind.

Läs ocksåInget Megaloppis i Majorna under hela 2020

De båda systrarna har spelat och sjungit ihop sedan de var små, så de är samspelta. Musiken är något de har fått med sig från hemmet av sina föräldrar, berättar de.

Den första Sångogramspelningen hade de 10 april och sedan dess har många förfrågningar rasat in.

Musikanterna Birgit Öhlund och Alice Lind blir bjudna på varm dryck av hyresvärden Katarina Eleholm.

Katarina Eleholm, hyresvärd på Skurholmen i Luleå, beställde ett Sångogram.

– Det är många pensionärer i huset och jag tänkte att det var ett bra tillfälle att sammanstråla och ge dem en liten överraskning som kan glädja i dessa tider, berättar hon.

Ute på gården är kaffe uppdukat och trädgårdsstolar utplacerade på behörigt avstånd från varandra. De boende kommer ut och slår sig ner, medan systrarna gör sig redo att framträda med sina gitarrer, notställ, en förstärkare och var sin mikrofon.

Kaffet är uppdukat ute på gården.

Under en filt i publiken sitter Anna-Bell Bellhester. Hon berättar att hon har varit i karantän i sju veckor. Det har gått bra hittills för hon har vårstädat och därmed kunnat sysselsätta sig.

– Men nu börjar det bli jobbigt. Sju veckor är ju ganska lång tid.

Vilka skulle du vilja träffa?
– Mina barn och barnbarn

Vad tycker du om det här upptåget med musik på gården då?
– Det här är ju kanontrevligt.

Läs ocksåOväntade corona-effekten: färre hotas av vräkning
Hyresgästerna Kent Bonham,, Kerstin Johansson, Inga Ylitalo, Ann-Britt Wiklund, Anna-Bell Bellhester överraskas med ett Sångogram som deras hyresvärd Katarina Eleholm har beställt åt dem.
Läs också Corona stoppar sommarens familjeläger på Solgården Hyresgästföreningen bjuder på allsång i bostadskvarteren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.