Annons

Hem & Hyras chefredaktör: Pengarna kunde gått till nya bostäder

Susanna Skarrie

40 000 kr/månaden för en tvåa på Möllevången, vem betalar det? Jo, Malmö stad. Inte bara för en månad, år efter år, lägenhet efter lägenhet lägger staden ut hiskeliga summor för att akut lösa bostadsläget för hemlösa invånare. Bostadsnotan bara stiger. Och det är privata företag som tjänar pengar på hemlösheten i landets tredje största stad.

Förra året lade Malmö ut 161 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar på akuta bostäder, visar vår kartläggning.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Det är hotell och vandrarhem men också hyreslägenheter staden jagar fram. För lägenheterna handlar det om femdubbla hyror mot de som verkliga nivåerna. Alltså betalar Malmö stad Londonhyror för att lösa boendet för stadens hemlösa. Och det är mellanhänderna, de så kallade lägenhetsjägarna, som tjänar på systemet. De erbjuder snabba lösningar på akuta problem, men kostar det så smakar det.

Hur kunde det bli så? Och vem tjänar på det här?

En av vinnarna på karusellen är 46-årige bryggaren Patrik Persson. Hans lägenhetsföretag APTS förvaltning AB och Living room hotel HB har under de senaste sju åren fått 155 miljoner kronor från Malmö stad. Alltså skattebetalarnas pengar. Bara förra året betalade staden 36,5 miljoner kronor till Patrik Perssons företag.

Annons
Läs ocksåEfter miljonrullningen - Malmö stad kräver inte tillbaka överhyra

Hassan och Zuhra och deras tre barn har bott i över ett år i en av APTS:s lägenheter. Varje månad betalar Malmö stad 41 850 kr/månad i hyra för deras färdigmöblerade tvåa. En tillfällig lösning som hittills varit deras hem i över 400 nätter.

Förlorarna är förstås – förutom de hemlösa – också skattebetalarna.

Malmö stad medger att systemet har kantrat.

Läs ocksåMellanhanden delar hyreshuset i två

– Vi borde egentligen inte använda de här lösningarna alls, säger han. Vi tvingas köpa in de lösningar som finns i en akut situation, säger Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd och ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden.

Han säger att de tittar över lösningar som ska stoppa de skenande kostnaderna, bland annat en bokningscentral. Men än fortsätter pengarullningen.

Annons

Det här är ett fullständigt vansinnigt slöseri med skattepengar. Pengar som kunde användas till mycket bättre grejer, kanske rent av nya bostäder. En systemkollaps som bara gynnar oseriösa mellanhänder. Och som vanligt är det de svagaste som kommer i kläm.

När ska någon ta ansvar för bostadsbristens absurda konsekvenser? Det behövs långsiktiga lösningar, inte panikartade räddningar som gör alla till förlorare. Alla utom lägenhetsjägarna, förstås.

Bostadsministern, hallå!

Läs också Granskning: Lägenheterna som rundar bostadskön i Skåne Malmö stad utreder möjligheten att kräva tillbaka överhyra Mellanhänder strider om Malmö stads pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.