HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nästa års hyra: Förhandlarens stenhårda krav på värdarna

Dalarna Pandemin kommer att prägla förhandlingarna om nästa års hyror. Det säger Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg Marcus Kjellin – som manar fastighetsägarna till "extrem återhållsamhet". Se listan: Så mycket vill din värd höja hyran 2021.
Marcus Kjellin i en brun tröja med blixtlås. Han står utanför en röd dörr där Hyresgästföreningens logga syns
Foto: Arkivbild: Mattias Frödén
Marcus Kjellin.

Konjunkturinstitutet rapporterade i slutet av oktober att man ser en ljusning i den svenska ekonomin. Men pandemin har tagit rejäl fart och Marcus Kjellin tecknar en dyster bild av det ekonomiska läget med hög arbetslöshet och minskat konsumtionsutrymme.
– Hyresgäster är normalt sett inte den ekonomiskt starkaste gruppen i samhället, men pandemin gör läget än mer prekärt för dem. Därför bör bostadsbolagen vara extremt återhållsamma med hyreshöjningar nu.

Han medger att coronakrisen även påverkar bolagen. Men enligt Kjellin talar det än mer för att förhandlingarna om 2021 års hyror måste ske utifrån de lokala förutsättningarna i kommunerna. Något som Hyresgästföreningen har slagits för i flera år och som nu ser ut att bli verklighet .
– Här har Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna gjort en kovändning. Tidigare har de ansett att förhandlingarna ska ske utifrån den övergripande samhällsekonomiska utvecklingen. Nu när inget i den utvecklingen talar för höjda hyror har de i stället börjat prata om lokala förutsättningar.

Läs ocksåOron: Fler saknar hemförsäkring efter nya EU-regler

I region Mitt (Dalarnas, Sörmlands, Värmlands och Örebro län) finns allt från stora och rika allmännyttor till små och fattiga kommunala bolag med tomma lägenheter och eftersatt underhåll. Det är orsaken till att de lokala villkoren måste vara en grund för förhandlingarna, enligt Kjellin. Som menar att det kommer att gynna båda parter, såväl hyresgäster som hyresvärdar.

Och en trolig utgång av sådana förhandlingar är att uppgörelserna med bostadsbolagen kommer att skilja sig åt mer än tidigare år. Det vill säga, spannet mellan högsta och lägsta hyreshöjningen i regionen kommer att vara större jämfört med hur det sett ut förut.

Annons

Nationellt ser Fastighetsägarna att det går att höja hyrorna med i snitt 2,5 procent. Hyresgästföreningen kommer inte att ange någon procentsiffra, just med hänvisning till de lokala förhållandena. På samma sätt resonerar Sveriges Allmännytta.

Läs också"Man måste kunna få sova" - bilmusiken en terror för Magnus men polisen är bakbunden

I region Mitt har 16 kommunala hyresvärdar presenterat sina yrkanden så här långt. Det är färre än vanligt.

– Det har varit ganska lugnt än så länge i vår region och de senaste åren har det funnits en tendens att förhandlingarna kommer igång allt senare, säger Marcus Kjellin.

Annons

Mest i region Mitt vill Stiftelsen Björkåsen i Storfors i Värmland höja. De har yrkat på en höjning på 4.7 procent vilket om yrkandet går igenom skulle innebära 235 kronor mer i månaden för den som i dag har en hyra på 5000 kronor.

Läs ocksåBebisen vaknade av brandröken - så räddade det hela familjen

Så mycket vill din värd höja hyran 2021

Kommun

Hyresvärd

Yrkande 2021

Avesta Gamla Byn AB 2,90%
Hedemora AB Hedemorabostäder 3,00%
Falun Kopparstaden AB 2,10%
Gagnef Gagnefsbostäder AB 3,87%
Rättvik Rättviks Fastigheter AB 2,00%
Vansbro Stiftelsen Vansbrohem 4,38%
Flen Flens Bostads AB 2,31%
Katrineholm Katrineholms Fastighets AB 3,16%
Eskilstuna Fastighets AB LE Lundbergs (Privat) 2,50%
Flen AB Sofielunds Gård (Privat) 1,50%
Eda Eda Bostads AB 1,00%
Kil Kilsbostäder AB 3,00%
Grums Grums Hyresbostäder AB 2,20%
Kristinehamn Kristinehamns Bostads AB 2,70%
Årjäng Årjängs Bostads AB 3,50%
Forshaga Forshagabostäder AB 2,50%
Storfors Stiftelsen Björkåsen 4,70%
Karlskoga Karlskogahem AB 2,50%

Läs också Gatuprotest mot allmännyttans krav i Göteborg Tvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.