Annons

Oron: Fler saknar hemförsäkring efter nya EU-regler

Nyheter EU-regler satte stopp för värdar som erbjöd förmånlig hemförsäkring via hyresavin. Nu finns en oro att fler hyresgäster är oförsäkrade. Det kan få förödande konsekvenser.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Se till att du har en hemförsäkring. Det är den som täcker skadorna från exempelvis brand och släckning i din lägenhet.

Flera större kommunala bostadsbolag har tidigare erbjudit sina hyresgäster en hemförsäkring som betalats via hyresavin. Fördelen för hyresgästerna har varit att premien kunnat hållas nere i och med bostadsbolagens upphandling. För värden har det inneburit en trygghet i att vara hyresgästerna haft en hemförsäkring, efter hyresgästerna varit tvungna att aktivt frånsäga sig den.

Men så får det inte gå till numera. För två år sedan trädde lagen om försäkringsdistribution, IDD, i kraft efter ett beslut från EU. Den innebär bland annat att det ställs vissa krav på särskild utbildning för den som förmedlar försäkringar. Lagen är tänkt som ett stärkt konsumentskydd, att han inte ska kunna luras på onödiga försäkringar till höger och vänster, men för många hyresgäster i Sverige blir det precis tvärtom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det skulle bli alldeles för omständligt och tidskrävande att låta bostadsbolagens personal gå den årliga utbildning som krävs för att förmedla försäkringar. Därför har åtminstone fyra stora kommunala bostadsbolag, Mimer i Västerås, MKB i Malmö, Stångåstaden i Linköping och Örebrobostäder, slutat att ha hemförsäkring inkluderad i hyresavin.

Av Mimers drygt 11 000 hyresgäster hade de allra flesta bostadsbolagets hemförsäkring. Priset var en stark faktor, en tvåa kostade 57 kronor i månaden, en trea tio kronor till.

När IDD trädde i kraft så valde omkring 10 procent att inte förlänga. Antingen har man valt ett annat bolag, eller så saknar hyresgästen hemförsäkring.

Annons
Läs ocksåStopp för hemförsäkringar via bostadsbolag

– Vi vet att fler av våra hyresgäster är oförsäkrade nu. Det märker vi i samband med att man hämtar ut nycklar till en ny lägenhet. Vi berättar då hur viktigt det är, och då framkommer det ibland att man tidigare varit oförsäkrad, säger Anette Jansson, kundcenterchef på Mimer.

Två grupper över överrepresenterade, enligt henne: Ungdomar och människor med utländsk bakgrund som inte behärskar språket så bra.

– Ibland får vi höra att ”jag har inte så mycket som är värdefullt”. Men är man vållande till en brand eller vattenskada kan följderna bli katastrofala, vilket vi upplyser om, säger Anette Jansson.

Läs ocksåDärför är hemförsäkring så viktig

I Örebro var det 13 procent som inte förlängde hemförsäkringen som tidigare betalades via hyresavin. Hur många av dessa som valt att teckna försäkring hos ett annat bolag, och hur många som numera ha sitt hem oförsäkrat, vet inte Örebrobostäder.

Annons

– Det är omöjligt att veta. Vid kontraktsskrivning frågar vi efter hemförsäkring, men de som inte kan visa upp en kopia får lägenheten ändå. Vi kan inte kräva hemförsäkring, bara uppmana om och om igen, säger Harriet Arnold, kommunikationschef på Örebrobostäder.

På Stångåstaden i Linköping har man ingen uppfattning om antalet oförsäkrade minskat. MKB i Malmö tror inte att IDD gjort att fler av deras hyresgäster saknar hemförsäkring.

Fakta: Det här täcker hemförsäkringen

Förutom att den täcker stölder och skador på dina saker så ingår ytterligare fyra skydd: ansvarsskydd, rättsskydd, reseskydd och överfallsskydd.
* Om du skulle orsaka en stor skada och bli skadeståndsskyldig för detta, kan din hemförsäkring oftast ge ersättning om du får ett krav från hyresvärden.
* Hemförsäkring behövs även om du bor i studentlägenhet. Är du under 18 år kan du ingå i dina föräldrars hemförsäkring, även när du bor på annan ort. Kolla detta med försäkringsbolaget.
* Om du hyr i andra hand behöver du normalt en egen hemförsäkring, liksom om du är inneboende. Kompisar som delar bostad och hushåll kan ofta skaffa en gemensam.
Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Läs också En av fem arbetslösa saknar hemförsäkring Okända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska” Hyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.