HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nationell riskanalys efter knivdådet i Malmö

Malmö Det våldsamma rånförsöket på Hyresgästföreningen för ett och ett halvt år sedan fick hela organisationen att omvärdera sin syn på säkerhet. "Vi har inte råd att misslyckas eller göra några fel", säger förbundschefen Jonas Nygren.

Bara minuter efter attacken på Fersens väg i Malmö fick förbundschefen Jonas Nygren uppe i Stockholm veta vad som hade hänt via ett telefonsamtal.

– Man blir ju väldigt skakad. Det är svårt att fatta, säger han.

Läs ocksåHyresgäster känner sig minst trygg i parkerBild på Rikshems GPS-knapp som använts i projektet Trygghetskollen.

Händelsen på Malmökontoret är ovanlig för Hyresgästföreningen, i närtid sett och i hur pass allvarligt läget blev.

– Men även om man blir berörd så blir man även väldigt resultatinriktad. Vi har inte råd att misslyckas eller göra några fel, säger Jonas Nygren.

Läs ocksåDe vandrar för mer trygghet hemma

Rånförsöket har fått konsekvenser för hela Hyresgästföreningen i form av en pågående nationell risk- och säkerhetsanalys.

– Med stöd utifrån, för man blir lätt hemmablind, har vi jobbat med att kartlägga risker. Det har varit en dialog bland chefer och HR-personal. Vi har haft workshops i två regioner där man har lyft fram och identifierat risker, hur stora de är och hur man kan rätta till dem.

Det viktigaste resultatet så här långt är att kontoren ute i landet ska vara kontantfria och att detta ska vara tydligt för alla besökare. Men arbetet pågår fortfarande och fler åtgärder kan bli aktuella.

Läs ocksåKemisk lukt i boendet gjorde Iréne sjuk – får nu tillbaka hyranPorträtt på Iréne Simu vid hennes köksbord, med all dokumentation från ärendet framför sig.

– Det viktigaste för oss är att alla medarbetare ska känna sig trygga, säger Jonas Nygren.

– Vissa funktioner är mer utsatta än andra på grund av att man är ute i bostadsområden. Ska man ha larmfunktioner? Det som är viktigt för oss är att vi börjar göra likadant över hela landet.

Borde man ha sett över kontanthanteringen tidigare?

– Om man ska vara självkritisk när det gäller kartläggningen som vi nu har gjort, det är klart att vi kunde ha gjort en sådan djuplodande genomgång tidigare. Samtidigt har det funnits krisplaner i alla regioner. Med jämna mellanrum har vi riskdiskussioner utan att det har lett fram till några större åtgärder.

Knivskärningen hos Hyresgästföreningen
Läs också Virserum får trygghetslägenheter i kooperativ förening Parker otryggast för Rikshems hyresgäster i Västerås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.