Annons

Nationell riskanalys efter knivdådet i Malmö

Malmö Det våldsamma rånförsöket på Hyresgästföreningen för ett och ett halvt år sedan fick hela organisationen att omvärdera sin syn på säkerhet. "Vi har inte råd att misslyckas eller göra några fel", säger förbundschefen Jonas Nygren.

Bara minuter efter attacken på Fersens väg i Malmö fick förbundschefen Jonas Nygren uppe i Stockholm veta vad som hade hänt via ett telefonsamtal.

– Man blir ju väldigt skakad. Det är svårt att fatta, säger han.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Händelsen på Malmökontoret är ovanlig för Hyresgästföreningen, i närtid sett och i hur pass allvarligt läget blev.

– Men även om man blir berörd så blir man även väldigt resultatinriktad. Vi har inte råd att misslyckas eller göra några fel, säger Jonas Nygren.

Annons
Läs ocksåStorsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitetEn polisklädd man, sedd lite underifrån, gestikulerar medan han talar. Bilden är tagen utomhus framför ett flerbostadshus. Uppe i ena hörnet syns en av polisens bevakningskameror.

Rånförsöket har fått konsekvenser för hela Hyresgästföreningen i form av en pågående nationell risk- och säkerhetsanalys.

– Med stöd utifrån, för man blir lätt hemmablind, har vi jobbat med att kartlägga risker. Det har varit en dialog bland chefer och HR-personal. Vi har haft workshops i två regioner där man har lyft fram och identifierat risker, hur stora de är och hur man kan rätta till dem.

Det viktigaste resultatet så här långt är att kontoren ute i landet ska vara kontantfria och att detta ska vara tydligt för alla besökare. Men arbetet pågår fortfarande och fler åtgärder kan bli aktuella.

Läs ocksåKatastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål"

– Det viktigaste för oss är att alla medarbetare ska känna sig trygga, säger Jonas Nygren.

Annons

– Vissa funktioner är mer utsatta än andra på grund av att man är ute i bostadsområden. Ska man ha larmfunktioner? Det som är viktigt för oss är att vi börjar göra likadant över hela landet.

Borde man ha sett över kontanthanteringen tidigare?

– Om man ska vara självkritisk när det gäller kartläggningen som vi nu har gjort, det är klart att vi kunde ha gjort en sådan djuplodande genomgång tidigare. Samtidigt har det funnits krisplaner i alla regioner. Med jämna mellanrum har vi riskdiskussioner utan att det har lett fram till några större åtgärder.

Knivskärningen hos Hyresgästföreningen
Läs också Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest" Yxman attackerade brevbäraren och grannen – får ändå bo kvar: ”Jävligt tur att han missade”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.