HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nio hyresgäster i jobb genom Vivallaupprustning

Örebro Upprustningen av Vivalla har även inneburit att nio hyresgäster har fått riktiga jobb och fyra har gått vidare till studier genom praktikplatser i projektet "boendebyggarna".

Det har gått ett år sedan Öbo startade det unika projektet boendebyggarna i Vivalla i Örebro och hittills har 22 hyresgästerfrån bostadsområdet haft praktikplats i tre till sex månader. Hem & Hyra skrev om projektet förra hösten.

Av dem har alltså nio gått vidare till ett riktigt jobb, och fyra till studier. Det är en bra siffra tycker Ann Hermansson Alm som är distriktschef i Vivalla för Öbo.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

– Det är extra glädjande eftersom det här är människor som stått ganska långt från arbetsmarknaden innan, säger hon.

Annons

Det var i upphandlingen som Öbo gick ut med att ett av kraven för entreprenörerna att kunna anlitas för att vara med i upprustningen av Vivalla, var att ta emot praktikanter.

Och det gällde alla i byggnadsprojektet, även underleverantörer. Så de som har fått jobb har fått det inom allt från att städa byggbarackerna till markanläggning till byggande.

Läs ocksåFår lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfatHyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

Att företagen i upphandlingen förband sig att ta emot praktikanter, fick inte kosta Öbo och deras hyresgäster något extra, utan lönen kommer från Arbetsförmedlingen.

Annons

Planen är att ta emot mellan 50- 80 Vivallabor mellan 2013-2017, då renoveringen pågår.

Läs också 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Forskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.