Annons

Nu startar kameraövervakningen i norra Biskopsgården

Göteborg ​Nu hoppas bostadsbolaget och hyresgästerna i ett bostadsområde i norra Biskopsgården i Göteborg att skadegörelsen och otryggheten ska minska. Den 1 november blir området först i landet med allmän kameraövervakning.

​- Det känns bra nu när jag vet hur det kan användas i förebyggande syfte. Men när de boende först kom till mig och ville ha kameraövervakning i området kändes det inte bra. Det var inte det här vi ville göra. Kameror är ju en signal på att det här är ett otryggt område, säger Elisabet Sandberg-Selindh, distriktschef för Bostadsbolagets nordvästra distrikt.
Totalt handlar det om sex fasta och nio rörliga kameror på Dimvädersgatan, Godvädergatan, Flygvädersgatan och Rimfrostgatan. Kamerorna finns redan på plats och kommer att övervaka garage, parkeringsytor och fasader på miljöhus mellan klockan sex på kvällen och sex på morgonen. Bilderna spelas in och analyseras på en larmcentral där det görs en bedömning om polis, ambulans eller räddningstjänst bör larmas.
Kameraövervakning anses vara ett effektivt sätt att förebygga brott och tidigare erfarenheter visar att skadegörelsen kan minska med mellan 50-90 procent på platser där kameror finns uppsatta.

Annons
Frågan om kameraövervakning aktualiserades efter oroligheterna i området under 2009. Både Bostadsbolaget och de boende drabbades av omfattande skadegörelse, bland annat sattes bilar och miljöhus i brand, och känslan av otrygghet spred sig. I somras blev en person knivmördad mitt i det område som nu ska kameraövervakas. I slutet av september mördades en ung kvinna i Länsmansgårdens, en hållplats ifrån Vårväderstorget som ligger intill det bostadsområde som ska kameraövervakas.
– Det som hänt här är hemskt och det är klart att det påverkar våra hyresgäster. Men jag tror att kameraövervakningen kommer att innebära att antalet brott i området minskar och att de boende känner sig tryggare, säger Elisabet Sandberg-Selindh och får medhåll av de två områdespoliser som jobbat i norra Biskopsgården sedan i november 2009.
– De signaler vi får från de boende är att de vill ha ökad trygghet, och allt som ökar tryggheten för de boende är bra, oavsett om det handlar om nattvandring, fältarbetare eller kameraövervakning. Därför ser vi det här som ett jättebra komplement till andra trygghetsskapande åtgärder, säger poliserna Tony Olsson och Lisa Johansson.
Bostadsbolagets begäran att få införa kameraövervakning i norra Biskopsgården följdes av en hel del diskussioner. Stadsjuristerna i Göteborgs kommun ansåg inte att kameraövervakning skulle tillåtas med hänsyn till den personliga integriteten. Kommunstyrelsen gick dock på Bostadsbolagets linje med hänvisning till människors rätt till trygghet i sitt bostadsområde, men politikerna var inte eniga i sitt yttrande. Stadsdelsförvaltningen i Biskopsgården hänvisade också till den personliga integriteten, men menade i det här fallet att den skulle stärkas av att bostadsområdet kameraövervakades.
I juni 2010 beslutade länsstyrelsen i Västra Götaland att ge Bostadsbolaget, som första fastighetsägare i landet, tillstånd till allmän kameraövervakning med motiveringen att intresset att förebygga brott väger tyngre än den personliga integriteten.
 
Fotnot: Områdespolisen Lisa Johansson heter något annat i efternamn.

Annons
Fakta: Så kan du hjälpa

​FAKTA: För att få kameraövervaka ”en plats som är fritt upplåten för allmänheten”, till exempel gator, torg och busshållplatser krävs tillstånd från länsstyrelsen. Det spelar ingen roll om platsen är offentligt eller privat område.Banklokaler, postkontor och butiker är undantagna från kravet på tillstånd under förutsättning att syftet är att förebygga brott.  Här räcker det att anmäla till länsstyrelsen att kameraövervakning används.Källa: Länsstyrelsen Stockholms län.

 

Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Grannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe" Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.