Annons

Ny lag pressar upp hyreskrav i Vimmerby

Vimmerby Vimmerby kommun börjar ta betalt för att man går i borgen för Vimarhems lån. Därför måste bolaget höja hyrorna mer än vad som annars varit fallet, enligt Jan Erixon, vd för Vimarhem.

​Som Hem & Hyra tidigare berättat vill kommunägda bostadsbolaget Vimarhem höja hyrorna med 3,97 procent vid årsskiftet.

– Det beror delvis på allmänna kostnadsökningar. Vi åker också på att betala en borgensavgift till kommunen på grund av den nya lagstiftningen, säger Jan Erixon.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Vid årsskiftet träder den nya lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag i kraft. Då är det inte längre tillåtet att bolagen får låna till bättre villkor än andra företag genom att ägaren, kommunen, går i borgen för lånen. Kommunen kan fortfarande gå i borgen, men måste då ta ut en avgift som väger upp att bolaget, tack vare kommunens åtagande, får låna till lägre ränta. Kommuner har redan tidigare kunnat ta ut en sådan avgift om de velat, men Vimmerby har valt att inte göra det.

– Men nu måste de, säger Jan Erixon.

Annons

Avgiften motsvarar en procent av borgensåtagandet. Utan den nya avgiften hade bolaget troligen kunnat nöja sig med att kräva en hyreshöjning med cirka tre procent, enligt Jan Erixon.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

– Vårt yrkande bygger på en ganska stram kalkyl. Vi behöver verkligen de här pengarna. Men det ska förhandlas och det är i första hand underhåll som får stryka på foten om vi måste minska våra kostnader.

Trots att läget ljusnat något i år plågas Vimarhem fortfarande av att ha många outhyrda lägenheter, framför allt på de mindre orterna i kommunen. Dessutom har kommunen sagt upp kontrakten för flera lokaler som man hyrt av Vimarhem, vilket betyder att bolaget tappar intäkter.

Annons

Den 12 november förhandlar Vimarhem och Hyresgästföreningen om nästa års hyror.

Läs ocksåHon tvingades skilja sig för att få lägenheten

Läs mer om Vimarhems hyreskrav här:
http://www.hemhyra.se/artikel/kalmar/vimarhem-i-vimmerby-vill-hoja-hyrorna-3517

Fakta: Hyreskrav i Kalmar län

Byggebo, Oskarshamn: 1,95 procent
Mönsterås bostäder: 2,5 procent
Mörbylånga bostads: 3,8 procent
Torsås bostads: 3,48 procent
Vimarhem, Vimmerby: 3,97 procent

 

Hyreshöjningar i Kalmar län
Kalmarhem: 0,9 procent

 

Läs också Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Svedalahem kräver höjda hyror nästa år Vägledning för rimligare hyreskrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.