Annons

Ny modell för unga: Hyr först – köp sen

Helsingborg Hyr först och köp sen, om du vill. I Helsingborg testar Riksbyggen den nya modellen hyrköp för unga att få bostad.
hyrköp
Foto: Skiss/Riksbyggen
På Regementsvägen i Helsingborg bygger Riksbyggen nytt och introducerar hyrköp. Enligt marknadsområdeschef Theodor Alexandris är det ett försök att få in unga på bostadsmarknaden.

På Drottninghög i Helsingborg bygger Riksbyggen 149 lägenheter. 111 av dessa blir hyresrätter och 38 bostadsrätter. Fyra blir enligt den nya modellen så kallade hyrköpslägenheter.
– Faller det bra ut kommer vi definitivt att satsa på det igen, det är tanken, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad.

Ungdomar har extra svårt att hitta bostäder. Långa köer till hyresrätter och svårt med kapital till att köpa eget. Det är en anledning till att Riksbyggen testar en ny modell.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Konceptet ser ut så här:

  • Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.
  • Den som flyttar in börjar med att hyra med rätten att köpa lägenheten som bostadsrätt inom fem år och bli en del av bostadsrättsföreningen i området. Tanken är att man under hyrköpstiden ska kunna spara till insatsen.
  • Väljer hyrköparen att inte köpa lägenheten fortsätter hen som hyresgäst med Riksbyggen som värd.
  • Den som väljer att köpa betalar motsvarande ursprungsinsatsen med en årlig uppräkning enligt konsumentprisindex.
  • Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter.

Annons

Här planeras 149 bostäder.

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.

Modellen är det första i sitt slag i Skåne men ett pilotprojekt har genomförts i Järfälla utanför Stockholm. Förra året blev elva hushåll hyrköpare. Alla har fortsatt att hyra men enligt Riksbyggen har flera aviserat att de vill köpa sina lägenheter nästa år. Enligt Theodor Alexandris var efterfrågan där störst på hyrköpslägenheterna. I Helsingborg är trenden att bostadsrätterna har störst efterfråga. Intresserade kunde börja anmäla sitt intresse i slutet av oktober och hittills har ett 40-tal gjort det.

Hyresrätterna börjar hyras ut hösten 2020 och inflyttningen beräknas påbörjas i februari 2021. Hyrorna kommer att motsvara nyproduktionshyra i Helsingborg.

Annons

Hyresgästföreningen kommer att följa projektet.
– Det är bra att det testas olika möjligheter för folk att få en bostad. Vi kan väl säga att vi är avvaktande positiva. I det här fallet ser vi dessutom att det blir fler hyresrätter, säger Linus Fast, bostadspolitisk utvecklare.

Läs ocksåKyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronorEn tvådelad bild där den ena halvan visar ett tomt, öppet kylskåp och den andra halvan en hand som håller i svenska sedlar.

För Hyresgästföreningen är det viktigt att de som eventuellt väljer att bo kvar som hyresgäster fullt ut får göra det, och inte utsätts för påtryckningar att köpa. De kommer att bo insprängda i en bostadsrättsförening och erfarenheten säger att det ibland kan bli komplicerat med exempelvis service.

Läs också Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader Dyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik" Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.