Annons

Nya hyror i Karlstad

Karlstad Hyresgäster hos KBAB och Stiftelsen Karlstadshus har fått nya hyror. Hyresgästerna hos KBAB får en höjning med i snitt 1,3 procent. Stiftelsen höjer med 1,69 procent

Flest hyresgäster berörs av höjningarna hos Karlstads bostads AB, KBAB som äger och förvaltar runt 7 300 hyresrätter.

KBAB hade begärt en höjning på 1,95 procent men efter förhandling landade den på 1,3 procent – beräknat på ett helt år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men eftersom förhandlingen inte var klar förrän nu, har KBAB inte hunnit få med höjningen på januarihyran. Beräknat på elva månader får KBAB 1,42 procent mer i hyresintäkter att röra sig med.

Men i praktiken, för hyresgästernas plånböcker, kommer höjningen variera mellan olika fastigheter och adresser.

Annons

Under 2014 kommer nämligen ett nytt sätt att sätta hyrorna att sjösättas inom KBAB. Något som man redan i hyresförhandlingen tog fasta på.

Läs också"Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningarMagnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Det innebär att höjningen ligger på en skala mellan noll procent i höjning till 2,73 procent på 11 månader. Det som avgör hur mycket hyran kommer att höjas är bland annat standard på lägenheten, läget och tidigare hyra.

Liknande sätt har bland annat införts redan i Kristinehamn. I Örebro var tanken att Öbo skulle införa det under det gångna året.

Annons

– Vi är riktigt nöjda.  Vi kunde hålla tillbaka höjningen genom att argumentera om bolagets stora vinst och vinstprognos och genom att Karlstad kommun tagit ut 10 miljoner kronor i en värdeöverföring. Det är att räkna som en extra skatt och så klänge detta förhållande råder, ska de vara väldigt försiktiga höjningar, säger Thomas Bäckman som är förhandlingsledare i Värmlands län.

Läs ocksåHyrorna ovissa för 30 000 hyresgäster – stopp i förhandlingarna med Uppsalahem

Den andra allmännyttan i Karlstad, Stiftelsen Karlstadshus, har också fått nya hyror. Där höjs de med 1,69 procent från första januari.

Läs också Halva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja Så kan coronapandemin påverka din hyra Lediga lägenheter i lyxigt golfboende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.