Annons

Nya hyror klara för Vallonbygden

Finspång Hyresgästföreningen och Vallonbygden river upp hyresuppgörelsen för nästa år. I stället för 1,85 procent kommer hyrorna höjas med 1,2 procent de kommande två åren.

2013 kom Hyresgästföreningen och kommunägda Vallonbygden överens om en treårsuppgörelse för hyrorna i Finspång. För 2014 höjdes hyrorna med 0,91 procent, vilket var en av de lägsta höjningarna i länet. Men i år höjdes i stället hyrorna med 1,85 procent, vilket placerade höjningen bland de högsta hos allmännyttan i Östergötland.

Enligt avtalet skulle hyrorna även nästa år höjas med 1,85 procent. Men Hyresgästföreningen ansåg att höjningen skulle bli alltför gynnsam för Vallonbygden och ville nu riva upp överenskommelsen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– För två år sedan så var det nog ingen som kunde förutspå att det skulle bli den här kostnadsutvecklingen. 1,85 procent är för högt med tanke på det allmänna goda ekonomiska läget och den låga räntan. Många kommunala taxor är oförändrade, man har i princip allt uthyrt och de visar bra ekonomiska resultat, säger Håkan Dahlgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Efter omförhandling har Vallonbygden gått med på en lägre hyreshöjning mot att man får en ny flerårsuppgörelse. Den nya överenskommelsen innebär att hyrorna höjs med 1,2 procent eller 11 kronor per kvadratmeter och år under både 2016 och 2017. För en lägenhet på 70 kvadrat ger det en höjning på 63 kronor i månaden. Hade det blivit 1,85 procents höjning hade det inneburit ett påslag på 97 kronor i månaden.

Annons

– Detta är bra för oss också, vi får en uppgörelse på två år med 1,2 procent 2016 och 2017, säger Björn Andersson, vd för Vallonbygden.

Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

Ville ni inte ha 1,85 procent i stället?

– Vi klarar oss bra med 1,2 procent. Vi har en kostnadsökningar med bland annat höjda elnätsavgifter på 20 procent de kommande två åren. Men de låga räntorna har stor betydelse för oss, säger Björn Andersson.

Hyresgästföreningen tycker överenskommelsen är bra, även om man gärna hade undvikit en ny flerårsuppgörelse.

Annons
Läs ocksåLigan som fixar rent i förråden

– 1,2 procent kan både vara högt eller lågt 2017, det vet man inte nu. Det här är mer gynnsamt för hyresgästerna som slipper en rejäl höjning under 2016, säger Håkan Dahlgren på Hyresgästföreningen.

Utöver hyreshöjningen tillkommer en höjning på 1,50 kronor per kvadratmeter och år för de som har kontrakt där elen ingår i hyran. För boende som hyr p-plats med eluttag tillkommer även en höjning med 5 kronor i månaden.

Läs också Vallonbygden i hyrestoppen En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen Hyresvärdar krymper efter nyår
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.