Annons

Nya hyror klara hos tre företag – måttliga höjningar

Hallsberg Nu är nästa års hyror inom allmännyttan spikade i tre kommuner i Örebro län. Hyresgästerna i Hallsberg, Karlskoga och Degerfors får höjningar i nivån 1,0-1,6 procent.

Tendensen från övriga landet med hyreshöjningar på drygt en procent ser ut att slå igenom även i Örebro län.

I Hallsberg stannade höjningen på 1,0 procent för Hallbos hyresgäster. Det är exakt samma förhandlingsresultat som förra året.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det bekräftar bilden av att det råder ungefär samma förutsättningar som förra året och då är det också rimligt med ungefär samma hyreshöjningar, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jonas Gabrielsson i ett pressmeddelande.

I uppgörelsen ingår också att golvbyte successivt förs in i det hyresgäststyrda underhållet. Något som innebär att hyresgästerna på sikt erbjuds golvbyte efter en bestämd tid och en hyresrabatt om de väljer bort åtgärden.

Annons

I Karlskoga har Karlskogahem och Hyresgästföreningen gjort upp om att hyran ska höjas med 1,35 procent från och med årsskiftet. Det motsvarar 67 kronor för en lägenhet med en hyra på 5 000.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Även i Karlskoga tycker Hyresgästföreningens förhandlare att man fått genomslag för sina argument.

–  Företaget har visat stor förståelse för hyresgästernas intresse och varit lyhörda för våra synpunkter, säger förhandlingsledaren Fredrik Malmberg i ett uttalande.

Annons

I Degerfors blir höjningen något högre än i de andra två kommunerna där de nya hyrorna blivit klara. Nämligen i genomsnitt 1,6 procent. Det är 96 kronor för en lägenhet som det i dag kostar 6 000 kronor att bo i.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Från Hyresgästföreningens sida tycker man att det känns som en bra uppgörelse som innebär att Degerforsbyggen får fortsätta med sina ambitiösa investerings- och renoveringsplaner.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.