HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nytänk ger fler hem på Tjörn

Tjörn Drömmer du om en egen bostad på Tjörn? Då kan Egnahemsfabriken vara en del av lösningen. Projektet hjälper folk att bygga fler hem på ön, och nominerades nyligen till Bopriset för sitt nytänk.
En rad personer står redo att klippa invigningsband.
Foto: Moa Berglund
Egnahemsfabriken på Tjörn invigdes i maj i år. Tinna Harling, till höger i blå jacka, är en av projektledarna.

Det behövs fler vägar till ett eget hem i dagens Sverige – särskilt för den som saknar betydande inkomst, stort sparkapital eller möjlighet att låna till en bostad. Det är grundtanken bakom Egnahemsfabriken på Tjörn, där det även råder brist på hyreslägenheter.

Nyligen nominerades verksamheten till Bopriset, en nationell utmärkelse som ska lyfta hyresrättens betydelse. Mjörnbon Tinna Harling är arkitekt och en av Egnahemsfabrikens projektledare.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Vad går er idé ut på?
– Projektet handlar om att bygga bostäder för och med nyanlända, unga och äldre – grupper som vi ser har svårt komma in på bostadsmarknaden i dag. Det är dels för dem som vill bygga till sig själva, dels de som vill bygga ett extra hus och hyra ut till någon annan.

Annons

Hur går det till rent praktiskt?
– Man säger ”hej, jag vill bygga ett hus med er”. Just nu har vi fyra självbyggare i en studiecirkel. Vi hjälper dem att ta fram ritningar, byggkalkyl, vad som gäller med bygglov och ger stöd och pepp. En bygger för att hyra ut, två för sig själva och en har en tanke om ett parhus där han ska bo själv i en del och hyra ut en del. Vi jobbar mycket med återbruk och får mycket material till skänks.

Kan det här bidra till att dämpa bostadsbristen?
– Det här är ett sätt att sänka tröskeln till en egen bostad, och skapa jobb. Än jobbar vi i liten skala men det skulle mycket väl kunna skalas upp. Marknaden löser inte människors behov av bostad. Jag tycker personligen att bostäder är en rättighet. Det ska inte vara en affär.

Annons
Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Det nyinstiftade Bopriset är på 100 000 kronor och delas ut av Boinstitutet, som Hyresgästföreningen tog initiativ till förra året. I år gick priset slutligen till Helsingborgshem för renoveringen av miljonprogramsområdet Drottninghög.

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.