HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Obebyggd tomt väcker frågor

Karlsborg Varför bygger inte Wennergrens hyreshus på sin tomt mitt i Karlsborg? Det undrar både Hyresgästföreningen och kommunledningen.

Tomten ligger mitt i Karlsborg. I dag består den av en vidsträckt gräsmatta, med Rödesunds Torg och Konsum på ena sidan och Vätterns strand på den andra.
– Bättre läge går det inte få. Ett hyreshus här skulle ge de boende både sjöutsikt och gångavstånd till all service som Karlsborg erbjuder.
Det säger Karl-Erik Karlsson, förtroendevald i Hyresgästföreningen.

Sedan omkring tjugo år ägs tomten av det privata bolaget Wennergrens i Hjo. Hyresgästföreningen har under flera år försökt förmå bolaget att börja bygga.

Läs ocksåGöteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxenManne Lodmark, 27, sparar i dag tusentals kronor i hyra tack vare att Göteborgs politiker begränsade hyresnivån när de anvisade marken för tio år sedan. Men byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, moderaten Hampus Magnusson (till höger), tycker inte att modellen fungerar. "Det är farligt att ge sig på den typen av socialistiska lösningar", säger han.

– Med tanke på hur snabbt Karlsborgsbostäder fick sina nya lägenheter i kvarteren Boken och Strömmen uthyrda borde det vara en god affär att bygga mer i Karlsborg, säger Karl-Erik Karlsson.
På snabb byggnation hoppas även byggnadsnämndens ordförande Ronny Siderud (S) och samhällsbyggnadschef Håkan Karlsson.
– Självklart vore det bra om en så strategiskt placerad tomt blev bebyggd med bostäder, säger Ronny Siderud.
– Som kommun kan vi inte tvinga en privat aktör att bygga. Men vi för en god dialog med Wennergrens och visar våra prognoser på att bostadsbehovet ökar, säger Håkan Karlsson.

Erik Eriksson är vd för Wennergrens Byggnads AB i Hjo. På frågan om när bolaget planerar att bygga i Karlsborg svarar han så här:
– I dagsläget har vi inga sådana planer. Vi har inget emot Karlsborg, men som vi ser det har Karlsborgsbostäder mättat marknaden med sina nybyggen.
Men det kommunala bostadsbolaget har ju kö?
–  Det talas ofta om köer. Men vad betyder de i praktiken? Hur många vill egentligen flytta till nyproduktion?

Läs också Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Stödet som ger miljonärer lägre hyra – så spenderades statens bostadsmiljarder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.