HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Öbo höjer hyrorna för 23 000 lägenheter

Örebro Örebrobostäder och Hyresgästföreningen har kommit överens om nya hyror för Öbo:s 23 000 lägenheter. Hyrorna höjs med 2 procent från första januari 2019.
Foto: Anna Rytterbrant
Hyrorna för Örebrobostäders cirka 23 000 lägenheter är klara.

Örebrobostäder gick från början ut på ett krav på 2,4 procent trots att de hade ett behov av 4 procent.

Efter förhandlingar mellan Öbo och Hyresgästföreningen landade höjningen på 2 procent vilket i kronor innebär en höjning på 120 kronor i månaden för den som i dag har en hyra på 6000. Det är den högsta höjningen av Öbo:s hyror på flera år.

Läs ocksåKolla din "Attefallshyra" - okända regeln kan sänka den

– Man kan väl säga att ingen av oss är helt nöjd, men att vi ändå kunde enas, säger Gunnar Bladh som är ordförande i stora förhandlingsdelegationen.

Örebrobostäders vd Ulf Rohlén håller med.
– Vi förstod att vi aldrig kommer att få fyra procent för vi vill ju inte att hyresgästerna ska lida heller och att landa på två känns rätt rimligt. Men varje procent innebär 15 miljoner för oss och det betyder att vi inte får ut det vi egentligen behöver utan får titta på områden där vi kan minska ner på våra kostnader, säger han.

Hyresgästföreningen är fortsatt kritiska till att kommunen förväntas ta ut en vinstavkastning på 85 miljoner och utdelning på 33 miljoner under 2019.

Läs ocksåSpelberoendet förstörde hans liv

– Det här görs samtidigt som Öbo har stora renoverings- och underhållsbehov. För oss är det fullständigt otänkbart att ställa oss bakom en kalkyl med höjda hyror för att täcka detta eftersom vi tycker att kraven är för högt ställda. Jag kallar det för dubbelbeskattning av Öbo:s hyresgäster eftersom pengarna går till sådant som alla kommuninvånare har nytta av, säger Gunnar Bladh.

Ulf Rohlén säger att de 30 miljonerna inte påverkar hyresgästerna nämnvärt.
– Sa jag helt nej så kanske jag ljög, men det är en väldigt liten del. Den delen kommer i första hand från vad kommunen betalar för omsorgsfastigheter och blir inget som kostar hyresgästerna något, säger han.
I hyresuppgörelsen på två procent ingår både vanliga hyresrätter, studentbostäder i Varberga och Vivalla, garage och p-platser. De nya hyrorna gäller från januari och januarihyran kommer att tas ut retroaktivt som ett engångsbelopp på februarihyran. Undantagen är hyreslägenheter på Aspängsgatan 4 A-B som får oförändrad hyra samt övriga studentbostäder (förutom Vivalla och Varberga) som höjs med 2 procent från första augusti.

Läs också Skuldsanering ökar i Jönköping och Kalmar Unik miljö men Uddevallabons hyra är för hög Massiv protest mot Öbos planer för Västhaga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.