Annons

Öbo kan ändra sig om Västhaga – ”Ska titta på vad vi kan skippa”

Örebro På onsdag kommer de boende i Västhaga i Örebro att protestera mot Öbos planerade ombyggnad av området. Men nu öppnar bostadsbolagets vd Ulf Rohlén för att ändra på planerna. ”Vi ska titta på vad vi kan skippa för att hålla nere kostnaderna”, säger han.
Bilden visar en del av huset där Öbo har sitt kontor.
Foto: Mattias frödén
Hyresgästerna med de högsta hyrorna får den lägsta höjningen.

I februari 2020 är det tänkt att det kommunala bostadsbolaget Öbo ska sätta igång arbetet med en omfattande renovering av Västhaga. I de planer som presenterats ingår bland annat nya garage, utemiljöer, elnät, värmesystem och tvättstugor. Inne i lägenheterna blir det nya kök och badrum.

I ett första steg handlar det om två kvarter med 48 lägenheter. Totalt finns 375 lägenheter i området, som byggdes för cirka 50 år sedan.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Alla lägenheter i Västhaga ska gås igenom. Men vi gör det i etapper och det kommer att ta lång tid, säger Öbos vd Ulf Rohlén.

Ombyggnationen kommer att leda till höga hyreshöjningar, mellan 50 och 60 procent. Något som fått många hyresgäster att slå bakut.

– En lägenhet som i dag kostar 6 000 kronor i månaden kommer att kosta över 9 000 kronor, säger Lars Bjurström, vice ordförande i Hyresgästföreningen Örebro-Lekeberg.

Läs ocksåÖbos jakt på svartuthyrare – 500 har blivit av med sina lägenheterBilden visar en del av huset där Öbo har sitt kontor.

Ett möte hölls i juni där Öbo presenterade sina planer för de 48 lägenhetsinnehavarna. Lars Bjurström menar att Västhagaborna ställdes inför fullbordat faktum och att de inte haft något att säga till om.

– Vår inställning är att Öbo började på helt fel nivå och inte har lyssnat på hyresgästerna. Vi anser därför att hela processen borde starta om och med helt nya förutsättningar. Framför allt borde bolaget titta på hur de beräknar de nya hyrorna.

– Dessutom är det märkligt att Öbo bara gått ut med information till de här 48 lägenhetsinnehavarna. Alla som bor i området borde få information eftersom alla kommer att beröras, säger Lars Bjurström.

Annons
Läs också"Fri hyressättning på nybyggt är ett slagträ som inte påverkar"

På onsdag i nästa vecka planerar den arbetsgrupp som bildades i somras – och som består av hyresgäster och representanter för Hyresgästföreningen – att protestera mot Öbos planer. En manifestation ska hållas i Västhagaparken.

– Vi vill visa att många motsätter sig ombyggnaden och de höga hyreshöjningar som följer på den. Många har redan flyttat på grund av det här medan andra är på gång att göra det, säger Lars Bjurström.

Men nu öppnar Ulf Rohlén för att – som han säger – göra en omstart.

– Hyresgästerna tycker inte som vi, de har rasat. Självklart ska vi lyssna på dem, till viss del i alla fall. Därför har jag sagt till min personal att vi ska samlas nu på måndag och gå igenom vad vi måste göra och vad vi kanske kan strunta i för att hålla ner kostnaderna.

Han påpekar samtidigt att vissa saker helt enkelt måste åtgärdas.

– El, värme och stammar är helt slut. Det måste vi fixa eftersom vi inte kan låta husen ramla ihop. Och vi gör ju inte det här för att det är kul utan för att vi måste.

Hanna Hagström står på en gång i bostadsområdet. En trapp skymtar i bakgrunden.
Hanna Hagström flyttade till Västhaga i december i fjol och har ett korttidskontrakt. ”Så jag är inte lika berörd som de som har bott här länge. Men jag skulle gärna ha bott kvar eftersom jag älskar det här området. Fast jag har inte råd med de nya hyrorna, inte som ensamstående med två barn”, säger hon.

Senare i augusti kommer Ulf Rohlén att träffa representanter för Hyresgästföreningen och de boende.

Annons

– Det är bra att Öbo har öppnat sig för en diskussion, det ser vi som en delseger. Men därifrån är det långt till att de ändrar sig, menar Lars Bjurström.

Ulf Rohlén påpekar att det inte finns något styrelsebeslut på de åtgärder som har presenterats. Ett beslut togs visserligen förra hösten om att området skulle renoveras men exakt vad som skulle göras specificerades inte.

– Innan vi sparkar igång arbetet hade vi tänkt ta upp saken i styrelsen en gång till. Därför tycker jag att den här manifestationen kommer lite tidigt i processen. De kunde väl ha väntat tills de vet vad vi vill göra, säger Ulf Rohlén.

Däremot ger han Lars Bjurström delvis rätt i att Öbo borde vara bättre på att informera boende när man planerar för stora ombyggnationer av bostadsområden i Örebro.

– Jag kan hålla med om att vi kanske fem år innan ett område ska renoveras går ut med allmän information till hyresgästerna, säger Ulf Rohlén.

Han tillägger att kommunikation är svårt och att det i en sådan information inte går att vara alltför specifik eftersom det finns risk för att planer ändras när det rör sig om så långa tidsspann.

Fakta: Räknar med sex till åtta år

I februari är det tänkt att ombyggnationen av de 48 lägenheterna i Västhaga ska starta. Ungefär ett år senare beräknas den första delen vara klar. Därefter går bostadsbolaget vidare med nästa etapp.

Öbo beräknar att det kommer att ta mellan sex och åtta år att gå igenom hela området.

Hyresgästerna erbjuds en annan lägenhet innan renoveringen startar. Öbo hoppas kunna erbjuda en lägenhet i närområdet eller till och med i Västhaga. Hyresnivån ska på ett ungefär motsvara den hyra man har i dag.

Hyresgäster som flyttar tillbaka efter att renoveringsarbetet är klart kommer att erbjudas en instegsrabatt under fem år (50 procent år ett, 40 procent år två och så vidare).

Om en hyresgäst vill hitta en lägenhet hos Öbo på egen hand får hen 4 000 extra köpoäng.

Läs också Bättre än väntat för Öbo Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.