Annons

”Öbo:s vinst ska gå till sol- och vindkraftverk”

Örebro Miljöpartiet i Örebro vill att Öbo:s vinst ska investeras i sol- och vindkraftverk som kommer alla kommuninvånare till del. 

​Valår i år. Och i och med att det har Hem & Hyra sänt ut en enkät till politiska gruppledare i Örebro och Karlstad där de fått svara på frågor om bostadspolitik.

Annons
En fråga som politikerna svarat på, är var vad de tycker att Öbo:s vinst ska användas till.
De flesta gruppledarna i Örebro anser att vinsten i huvudsak ska tillfalla Öbo:s hyresgäster i form av återinvesteringar i renovering och skötsel av fastigheter. En viss del av vinsten kan tillfalla ägaren, kommunen, anser politikerna som svarat på enkäten.
Men två partier ger andra svar.
Det är dels Folkpartiets Staffan Werme som tycker att frågan är inaktuell eftersom han tror att Öbo:s vinst de kommande åren är marginell.
– Det har funnits en bild av att kommunen tar hyresgästernas pengar genom att få utdelning på aktiekapitalet, och avkastning på lån. De senaste siffrorna visar tyvärr att lägenhetsförvaltningen inte går med överskott. ÖBO:s överskott baseras i stället på lokalerna och finansförvaltningen. De kommande åren är det sannolikt att ÖBO:s vinster kommer att vara marginella varför frågan är inaktuell, svarar Staffan Werme.
Ett uttalande som Hyresgästföreningen reagerar på:
– Det är ett förvirrande svar av det skälet att Öbo aldrid skiktat sina resultat. Bolaget gör vinst varje år och de pengarna ska gå tillbaka till verksamheten, säger Kenneth Nilsson på Hyresgästföreningen. 
Ett annorlunda svar ger även Fredrik Persson, (MP). Partiet vill att Öbo ska vara med och finansiera sol- och vindkraftverk tillsammans med bland andra Örebro kommun och Örebroporten.
Något som han menar skulle gagna Öbo och Öbo:s hyresgäster.
–  Nu är Öbo ”i händerna” på energibolaget Eon och det gör att man inte har någon makt över energikostnaderna. Den här vintern har de ju rusat i höjden. Om Öbo gör sig mer oberoende genom att bli självförsörjande kan man dessutom sänka hyrorna, säger Fredrik Persson.
Han tror inte att det skulle vara särskilt svårt för Öbo att börja förse sig själv med energi.
– Det kan till exempel sättas upp solfångare på fastigheterna. Det är något som jag tror kan komma ganska snart. Vi i Miljöpartiet tycker att det är viktigt att Öbo ställer om sin energiförbrukning genom att spara och gå över till andra energikällor, säger Fredrik Persson.
Men är det rätt att Öbo:s vinst går till byggandet av sol- och vindkraftverk?
– Det är hårklyverier att diskutera om det är vinsten som används eller om det är en budgeterad post som gör att vinsten blir mindre. Vi tycker att Öbo ska lägga pengar på det här, oavsett vilken formulering man använder, säger Fredrik Persson.
Han får medhåll av Hyresgästföreningen.
–   Vår uppfattning är att Öbo ansvarar för att kåkarna inte drar onödigt med energi och att de är uppvärmda på ett så bra sätt som möjligt. Om det visar sig vara lönsamt och klimatsmart för det egna beståndet att Öbo satsar på förnyelsebarenergi så är det bra, säger Kenneth Nilsson.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden Johannas kök faller sönder - över 70 lägenheter synas i stor insats mot hyresvärd "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Därför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen" Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.