HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ohyra och nikotinskadat är ”beboeligt” enligt hyresvärden

Sundbyberg Att lägenheten var inrökt var Caroline Westerdahl medveten om. Men när hon väl skulle flytta in var det mycket värre: nikotinskador, ohyra och hål i väggar och parkett.
Foto: Cecilia Landmark
I Caroline Westerdahls nya lägenhet fanns fullt av pälsängrar under golvmattorna., Alla ytor behöver målas med spärrfärg för att inte nikotinet ska blöda igenom tapeter och färg., Väggarna har tydliga märken efter tavlor, något som inte syntes vid besiktningen.

Efter snart tre månader har Caroline Westerdahls familj inte kunnat flytta in i lägenheten i Duvbo. Den nikotinsanering med spärrmålning som hyresvärden Förvaltaren gått med på drar ut på tiden. Och de gamla golven är fulla av pälsängrar.

– Jag nästan kräktes när jag lyfte på mattan, säger Caroline.

Läs ocksåFick byta lägenhet i Alingsås

Att det var så illa gick inte att se när lägenheten var möblerad. Men när tavlor och gardiner tagits ner syntes tydliga ränder av nikotinolja på tapeterna. Under en heltäckningsmatta fanns betonggolv efter en delvis nedtagen vägg, parketten har fuktfläckar och skador, det finns sprickor i väggar och tak. Bakom klistermärken på dörrarna döljer sig knytnävsstora hål Listan blir bara längre och längre.

Men värst är nikotinskadorna. Allt är gult, det hänger nikotindroppar under trappstegen upp till övervåningen. Hyresvärden Förvaltaren har, efter en hel del påtryckning, skickat en målare. Nikotin har en förmåga att tränga igenom vanlig målarfärg och därför behövs alla ytor täckas med en särskild spärrfärg. Men målarna gör bara en strykning och den är inte täckande. En morgon märker Caroline att elementet i köket börjat läcka efter att målarna varit där.

– Det är typiskt, det var enda golvet som var okej, suckar hon.

Läs ocksåTog strid för lägenhetsbyte

BVC har skrivit ett intyg om att det inte är lämpligt att bo här med sin Matteo, två månader gammal. De huserar sedan tre månader på Carolines mammas bäddsoffa i grannhuset.

Förvaltarens kommunikationschef Anders Sundqvist svarar på Hem & Hyras frågor via mejl om vad som hänt.

– Lägenheten har besiktigats så långt det var möjligt med hänsyn till den förra hyresgästens inredning, möblering, heltäckande mattor etcetera. Tyvärr fanns det inte möjlighet att upptäcka exempelvis det lösa golvet då, skriver han.

Läs ocksåNär ohyran riskerar kontraktet: “De spred sig jättesnabbt”

Vad är det nu som ska åtgärdas?
– Jag har inte alla detaljer. Men när det gäller direkta fel i lägenheten som trasiga handtag, lösa delar etcetera så hanterar vi det som ett fel i lägenheten – och fixar till det när den nya hyresgästen flyttar in.

Blir det aktuellt med hyresnedsättning?
– Det är vår bedömning att lägenheten var beboelig.

Och ohyran?
– Vi har agerat och åtgärdat de aktuella sakerna.

I Förvaltaren tillämpas VLU, valfritt lägenhetsunderhåll. Det innebär att målning och tapetsering inte ingår i hyran, utan är hyresgästens ansvar.

Hur påverkar det?
– Den förra lägenhetsinnehavaren har valt att inte kosta på något inre underhåll av lägenheten – antingen inom ramen för Tillval, eller via eget jobb. Då blir ytorna slitna och detta kände den nya hyresgästen till, svarar Anders Sundqvist.

Hyresgästföreningens handläggare Sandra Appelgren är förvånad över Förvaltarens inställning.

– Det finns inget som heter ”befintligt skick” i hyreslagen. Hyresvärden är skyldig att hyra ut en fullt brukbar lägenhet, säger hon.

Hon konstaterar också att bytet inte gått till på det sätt som Förvaltaren anger på sin hemsida.

På bytesansökan fanns en kryssruta som innebar att den nye hyresgästen övertar alla skador, men den kryssade Caroline aldrig i.

– Det går inte att avtala bort något som hyresgäster har rätt till enligt lag, så det hade enligt min mening inte spelat någon roll, säger Sandra Appelgren.

Hon förbereder en ansökan till hyresnämnden för att få lägenheten åtgärdad. Det kan också bli fråga om att begära nedsättning i hyran under den tid som det inte gått att bo i lägenheten.

Det är något Förvaltarens Anders Sundqvist välkomnar.
– Det är ömsesidigt bra om nämnden tar upp frågan.

Läs också Dubbelt nej till bostadsbyte Stora problem med samarbete kring saneringarna av ohyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.