HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Omtalade toppchefen förlorade i hovrätten – åker på 200 000 för rättsliga kostnader

Östermalm Toppchefen vräktes efter att ha betalat 2,4 miljoner för ett svartkontrakt för en paradvåning på Östermalm. Då stämde hon mäklaren och krävde 1,5 miljoner. Men toppchefen gick på pumpen och förlorade i tingsrätten – ett beslut hon överklagade. Nu åker hon på drygt 200 000 kronor i rättegångskostnader efter hovrättens dom.
Hus på Östermalm och en domstolsklubba
Foto: Linda Dahlin/Pixabay
Det har varit många dramatiska turer kring den omskrivna lyxvåningen på 268 kvadratmeter. Tidigare bodde den så kallade toppchefen i lägenheten, men hon kastades ut i sommaren 2020, efter avslöjandet att hon köpt den svart för 2,4 miljoner. Efter det stämde hon mäklaren, men förlorade både i tingsrätten och hovrätten.

De rättsliga turerna kring den så kallade toppchefen fortsätter. Hon har haft tunga chefsposter i flera stora bolag, bland annat statliga, och blev omtalad efter att ha betalat 2,4 miljoner för ett svartkontrakt för en paradvåning på Östermalm. Hem & Hyra har berättat om de många rättsliga turerna kring lyxvåningen på Grev Magnigatan i flera omgångar.

När svartkontraktet uppdagades blev hon uppsagd av hyresvärden Svenska Bostäder efter en hovrättsdom som slog fast att hon bytt till sig lägenheten mot miljonbetalningen. 2020 åkte hon ut ur lägenheten som våren 2021 gick tillbaka till den kommunala bostadskön med en rekordhyra på 38 000 kronor i månaden.

Stämde mäklaren

Efter det stämde hon mäklaren, som hjälpt henne att förmedla hyreskontraktet. Hon krävde tillbaka 1,5 miljoner kronor som enligt henne var pengar som skulle gått till en utlovad totalrenovering av lyxvåningen på Grev Magnigatan. Enligt toppchefen landade renoveringskostnaderna på endast 500 000 kronor.

Men hösten 2021 förlorade hon i tingsrätten som inte trodde på hennes olika versioner av hur det hela gått till. Tingsrättens utredning visade att toppchefen genomfört ett så kallat skenbyte och betalat miljonbelopp för att få kontraktet på Grev Magnigatan.

Enligt utredningen är det svårt att bevisa hur det gått till när toppchefen förde över pengar till mäklaren, om det var ett lån eller betalning för renovering som inte blev utförd. Enligt tingsrätten går det heller inte att bevisa att pengarna är en olovligt mottagen provision, något som toppchefen yrkat på som skäl för att få tillbaka pengarna.

Toppchefen överklagade tingsrättens beslut till Svea Hovrätt.

Förlorade i Svea hovrätt

Nyligen kom hovrättens dom som fastslår tingsrättens dom och toppchefen åker på att betala cirka 174 000 kronor i rättegångskostnader i tingsrätten samt ytterligare rättegångskostnader för mäklaren i hovrätten på 32 000 kronor.

En dom som inte kommer att överklagas den här gången.

– Nej, vi har bestämt att inte gå vidare eftersom målets avgörande endast handlar om bevisprövning och sådana mål prövas inte av Högsta domstolen tyvärr. Det är för jäkligt, säger Carl Skarborg, juridiskt ombud för toppchefen.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.