Annons

Vräkta toppchefen stämde misstänkt svartmäklare på 1,5 miljoner – förlorade stort i rätten

Östermalm Den omtalade toppchefen betalade 2,4 miljoner för ett svartkontrakt för lyxvåningen på Östermalm. Förra året åkte hon ut efter att allt uppdagats. Efter det stämde hon mäklaren på 1,5 miljoner – men förlorade och tvingas nu betala 200 000 kronor i rättegångskostnader.
Foto: Linda Dahlin/Kristina Wahlgren
Toppchefen stämde mäklaren och krävde att få tillbaka nästan 1,5 miljoner kronor, som enligt henne var pengar som skulle gått till en utlovad totalrenovering av lyxvåningen på Grev Magnigatan. Men hon gick på pumpen.

Dramat kring den omskrivna paradvåningen på anrika Grev Magnigatan på Östermalm fortsätter. Hem & Hyra har skrivit om turerna kring våningen i flera artiklar, och det är en minst sagt rörig historia bakom. Huvudpersonen är en kvinna som har haft tunga chefspositioner i flera stora företag, bland annat statliga bolag.

Dramat började för ett par år sedan, då hyresvärden Svenska Bostäder misstänkte att allt inte stod rätt till med kontraktet för sjurummaren på anrika Grev Magnigatan i Stockholm. Det visade sig att det rörde sig om ett skenbyte där toppchefen betalat sammanlagt 2,4 miljoner för att få kontraktet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter många rättsliga turer blev den omtalade toppchefen uppsagd från våningen i juli förra året efter en hovrättsdom som slog fast att hon bytt till sig lägenheten mot miljonbetalningen.

I våras gick våningen tillbaka där den ska vara – till den kommunala bostadskön för en rekordhyra på 38 000 kronor i månaden.  Men turerna kring våningen tog inte slut där.

Toppchefen stämde mäklaren i september förra året och krävde att få tillbaka nästan 1,5 miljoner kronor, som enligt henne var pengar som skulle gått till en utlovad totalrenovering av lägenheten. En renovering som landade på endast 500 000 kronor enligt toppchefens utsago.

Läs ocksåToppchefens lyxvåning tillbaka i kön - för 38 000 i månadshyra

Sammanlagt har toppchefen betalat 2,4 miljoner för lägenheten och renoveringen. Toppchefen menar att hon agerat på ett lagligt sätt och att hon endast har betalat dyrt för förmedling och renovering.

Annons

Mäklaren förnekar att varken han eller bolaget har haft något avtal med toppchefen gällande förmedling eller renovering av lägenheten. Han hävdade till tingsrätten att ett annat bolag genomfört renoveringen, och att det arbetet motsvarade åtminstone 2,2 miljoner kronor i kostnader.

Han menar att han inte hade insyn i arbetet och att toppchefen tidigare uppgett i hyresnämnden och Svea hovrätt att hon gett uppdraget till det andra bolaget.

Läs ocksåKänd toppchef vräkt från lyxvåning – svartköp misstänks
Dramat kring den omskrivna paradvåningen på Grev Magnigatan på Östermalm fortsätter.

När förhandlingarna hölls i september i Stockholms tingsrätt så förlorade toppchefen. Hennes krav ogillas och förutom att hon inte får det begärda miljonbeloppet ska hon ersätta mäklaren för hans rättegångskostnader på nästan 200 000 kronor.

Tingsrättens utredning visar att toppchefen har genomfört ett så kallat skenbyte och betalat miljonbelopp för att få kontraktet på Grev Magnigatan. Enligt utredningen har den aktuella mäklaren varit delaktig i förmedlingen av våningen och enligt tingsrätten framstår hans vittnesmål som en efterhandskonstruktion.

Enligt utredningen är det svårt att bevisa hur det har gått till när toppchefen förde över pengar till mäklaren – om det var ett lån eller betalning för renovering som inte blev utfört. Enligt tingrätten går det heller inte att bevisa att pengarna är en olovligt mottagen provision, något som toppchefen yrkat på som skäl för att få tillbaka pengarna.

Annons

Även toppchefens berättelse framstår som en efterhandskonstruktion enligt tingsrätten, då hon lämnat olika uppgifter om hur allt gått till i hyresnämnden, Svea Hovrätt och i det aktuella målet.

I domen skriver tingsrätten: ”Det synes som att XX helt enkelt inte vill tillstå att hon erlagt svart betalning för ett hyreskontrakt men likväl vill ha tillbaka sina pengar eftersom hon blivit av med kontraktet, och att hon anpassar sina uppgifter utifrån det.”

Den kvinnliga toppchefens juridiska ombud vill inte kommentera domen men säger att de kommer att överklaga den. Senast den 3 november måste överklagan skickas in till Svea hovrätt.

Läs också Toppchef köpte lyxvåning svart – nu kastas hon ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.