HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ovårdat hus på Fastlagsvägen tvångsförvaltas i tre år

Hägersten Det blev tvångsförvaltning för hyreshuset på Fastlagsvägen. Familjebostäder tar över skötseln, beslutet gäller omedelbart även det skulle överklagas.

Brister i underhållet, svårigheter att komma i kontakt med hyresvärden och en bedömning att hyresvärden ”inte visar vilja att fullfölja sina skyldigheter” gör att hyresnämnden kommit fram till att fastigheten ska tvångsförvaltas.
– Det är bra för hyresgästerna att de äntligen får boendeförhållanden som är rimliga. De får en bra förvaltare som haft tvångsförvaltningar tidigare, kommenterar Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyresnämnden har haft två sammanträden och besiktigat fastigheten. Under den tid ärendet har pågått har KB Fastlagen åtgärdat vissa brister. Men som hyresnämnden konstaterar är det inte bra gjort: fönsterbågar har målats över, rutorna har kvar rester av målarfärg, det är skräpigt och stenarna är lösa på vilsteget i porten.

Läs ocksåFuktfastighet kan tvångsförvaltas innan sommaren

– Hyresgästerna har varit fantastiskt tålmodiga. Det har tagit tid. Men det går inte att ro hem en sådan här process utan att hyresgästerna ställer upp och berättar om de problem de har, säger Bengt Öhman.

En av punkterna i beslutet rör bulvanuthyrning. Tre hyresgäster fick sina andrahandskontrakt med Engelbrektskliniken prövade och både hyresnämnd och hovrätt beslutade att de var förstahandskontrakt och sänkte hyran. Trots att KB Fastlagen lovat följa beslutet, har flera nya kontrakt upprättats på samma sätt. När Hyresgästföreningen träffar tvångsförvaltaren kommer de att uppmana dem att se över kontrakten.

– Beslutet kommer sannolikt att överklagas till hovrätten, då får vi hantera frågorna där. Problemen med fukt och mögel hinner troligen bli utredda tills dess, säger Bengt Öhman.

Läs ocksåHalva hyran – och 25 000 tillbaka

Hyresvärdens advokat Bo Malmgren bekräftar att beslutet kommer att överklagas men har inga övriga kommentarer, utan hänvisar till kommande överklagandeskrift.

Läs också Huset är dyngsurt – nu förbereds ansökan om tvångsförvaltning Sista chansen för hyresvärd med fuktskadat hus Hyresgäst erbjöds pengar för att hoppa av tvist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.