Annons

Över 100 fick inte plats på Kolmårdenresa

Örebro Trots åtta bussar med hyresgäster, var trycket större och drygt 100 personer får inte följa med. "Det märks att behovet är stort", säger Le-Roy Wentzel i Brickebacken.

Hyresgästföreningen i Brickebacken ordnar sedan tre år tillbaka tillsammans med föreningen Trädet bussresor med sommarutflykter för familjer i bostadsområdet. Intresset är stort. Och tyvärr även behovet.

– Vi märker att det här är det enda som vissa barn kommer iväg på under hela sommaren. En del ber till och med om att få biljetterna, bara för att kunna visa upp i skolan att de faktiskt gjort något under lovet, berättar Le-Roy Wentzel som är ordförande i den lokala Hyresgästföreningen i Brickebacken.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Första året bokade man två bussar – men fick ta in extra. Förra året, liksom i år, beställde man sex bussar. Sex bussar räckte förra året, men i år när de ordinarie platserna var fyllda, stod ytterligare fyrahundra personer på kö för att köpa biljetter.

– Vi lyckades skaka fram två bussar till – men sen var det stopp. Varje buss kostar 25 000 kronor och mer än så kan vi tyvärr inte få fram i år, säger han.

Annons

Trots dessa åtta bussar kan alltså över hundra barn och föräldrar ändå inte följa med på resan till Kolmården den tredje augusti.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Vi hoppas att vi kan får ihop mer pengar nästa år, för vi märker att behovet är stort. Den gör att många kommer iväg på saker som de annars inte kan göra. Men bara den här resan kostar runt 200 000 kronor med bussar och entréer.

Pengarna har Hyresgästföreningen och Trädet sökt hos kommunen och hyresvärdarna i Brickebacken. Och så får hyresgästerna själva betala en liten del.

– Hyresgästerna får betala 100 kronor per person, och då ingår resa och entrépris och även om det är långt mycket billigare än vad det kostar om man åker själv – märker vi att många familjer har svårt att betala. De skjuter upp betalningen tills barnbidraget kommer och vi får höra mycket om hur folk har det ekonomiskt när vi säljer biljetterna, säger han.

Annons
Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Vad tror du att resan betyder för bostadsområdet?

– Jag tror det betyder jättemycket. Inför och under en sådan här resa träffas alla typer av människor. Olika åldrar, olika nationaliteter. Grannar som kanske inte annars pratar med varandra. I år hoppas vi kunna göra något lite mer, få människor aktiva och vara med och planera inför nästa års resa.

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.