Annons

Översvämning väckte värdens misstankar – får inte vräka hyresgästen

Göteborg Under en lägenhetsfest i juletid somnar en gäst på duschavloppet och orsakar en rejäl vattenskada. När värden rycker ut finns ingen av de riktiga hyresgästerna på plats. Mannen på kontraktet visar sig ha en annan hyreslägenhet. Men han får ändå bo kvar.
En av festdeltagarna somnade i duschen och orsakade en rejäl översvämning.
Foto: Pixabay

Den privata hyresvärden har flera gånger tidigare ifrågasatt om mannen verkligen behöver sin lägenhet, en stor tvåa i centrala Göteborg.

Han flyttade in med sin dåvarande sambo, och båda stod på kontraktet. Samtidigt pekar värden på att mannen samtidigt ägde en villa på en annan ort, där han även var folkbokförd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Redan efter ett par år var paret aktuella i en första utredning som värden gjorde, om olovlig andrahandsuthyrning av Göteborgslägenheten. Då ska det ha handlat om en inneboende, enligt mannens förklaringar.

Något senare lämnade mannen villan på den andra orten för en stor hyreslägenhet i samma stad, där han också skrev sig.

Relationen med sambon tog slut, och kvinnan flyttade ut. Mannen fick värdens tillåtelse att hyra ut Göteborgslägenheten i andra hand en kortare period.

Läs ocksåVillaägares söner använde trean i city som partyvåning

Men när perioden var slut bodde andrahandshyresgästen kvar ett helt år till, enligt värden. Mannen hävdar å sin sida att andrahandshyresgästen flyttade ut som det var avtalat, och därefter bara hyrde ett förråd i huset.

Misstankarna fick ändå värden att säga upp mannens kontrakt. Men uppsägningen verkställdes aldrig. I stället ändrade mannen sin folkbokföring, så att han stod skriven på lägenheten i Göteborg.

Annons

Enligt honom är det hans vuxna barn som bor i lägenheten på den andra orten. Han hade bara inte hade ordnat med folkbokföringen på rätt sätt.

Läs ocksåLät sönerna bo själva i lägenheten – avslöjades av värdenMannen folkbokförde sig på sin nya lägenhet tillsammans med sin vuxne son, men valde att ställa posten till hustruns hyreslägenhet. I flera års tid har mannen sedan stått med även på hennes hyreskontrakt. Värden hävdar att det är där han bor.
Översvämningen rann ner till grannen

Klockan fyra på morgonen, annandag jul förra året, uppstod en stor vattenläcka i hyreshuset i Göteborg. När fastighetsjourens personal anlände pågick en fest i lägenheten. Ingen av de ordinarie hyresgästerna var hemma, och ingen på festen visste var de var.

Det visade sig snart att en av festdeltagarna hade somnat på golvbrunnen i duschen medan vattnet var på. Översvämningen rann till slut ner till grannen under, som vaknade och slog larm.

Värden skickade räkningen till de båda hyresgästerna. Kvinnan gick inte att nå överhuvudtaget. Mannen sade sig inte känna till skadan. Han menar att både han och hans nuvarande sambo var bortresta på var sitt håll, och att sambons son var själv kvar i Göteborg.

Sonen nekar till hela händelseförloppet.

Tre dagar efter den ödesdigra festnatten sa värden upp kontraktet. Värden ansåg att de båda hyresgästerna inte behövde lägenheten längre, och att de i stället hyr ut den i andra hand utan tillstånd.

Annons
Lämnat rimliga förklaringar

Mannen har protesterat, med hjälp av Hyresgästföreningen. Han säger att han bor i tvåan med sin nuvarande sambo och hennes barn. Men han är i restaurangbranschen, vilket gör att han reser mycket och sover borta i perioder.

Hyresnämnden anser att mannen och hans sambo lämnat rimliga och trovärdiga berättelser om sitt vardagsliv och boende. Mannen har lämnat in skriftliga bevis på att han faktiskt bor och arbetar i Göteborg, och har förklarat varför han dröjde med att skriva sig på lägenheten och varför flera andra personer har varit skrivna där.

Det är värden som måste bevisa motsatsen. Och den bevisningen håller inte, bedömer hyresnämnden. Mannen får alltså rätt att bo kvar, och överta kontraktet på egen hand.

Uppdatering: Hyresvärden accepterade inte hyresnämndens beslut, utan överklagade till Svea hovrätt. Men även hovrätten ansåg att mannen hade lämnat rimliga förklaringar och låter honom behålla lägenheten.

Läs också Lät sonen bo själv i lägenheten – köpte villa strax intill Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.