HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Par sägs upp – lagar mat av grannarnas sopor på gården

Värmland Paret i Värmland lagar mat gjord på grannarnas sopor över öppen eld utomhus. De hävdar att de är diplomater och har tackat nej både när grannar och hyresvärd försökt hjälpa dem. Nu sägs de upp.
en ryggtavla i blå jacka vid en grillplats
Foto: Privat
Paret lagar mat utomhus över öppen eld efter att strömmen stängts av.

Hyresvärden säger att ärendet är unikt. Paret lagar sina måltider utomhus över öppen eld av matrester de hittat i det gemensamma soprummet. Men när grannar kommit med mat från affären, har de nekat hjälpen.

Nu har den kommunala hyresvärden i Värmland fått nog och vänt sig till hyresnämnden för att vräka paret som hyrt av dem sedan 2015. Värden hänvisar till störningar. Bland annat för att grannarna fruktar att parets matlagning flyttar inomhus i vinter – något som riskerar starta en eldsvåda. Men paret har även hyresskulder.

Läs också”Fler borde begära ersättning vid störningar”

Av handlingarna framgår att högljudda gräl och slag i dörrar kunde höras från paret förra hösten. I samband med det såg grannarna även att paret gick till återvinningsrummet och sorterade ut sopor, för att hitta något ätbart.

Eldar med pinnar och sopor

De ekonomiska problemen verkar sedan ha eskalerat snabbt. Under våren blev paret först sena med en hyra. Och från och med maj, slutade hyrorna att betalas överhuvudtaget. I skrivande stund är hyresskulden uppe i över 45 000 kronor.

Till sist stängdes även strömmen av i parets bostad.

Läs också"Ingen skyldighet att erbjuda evakueringslägenhet"Suzan Rasul

För att kunna laga mat utan el, drar paret fram pinnar, ved och brännbara sopor till bostadsområdets grillplats för att tillreda sina måltider. Röken letar sig in i de omkringliggande bostäderna och innebär att det luktar brända sopor.

Annons
Personer sitter och lagar mat utomhus vid bostadsområdets grillplats.
Hyresvärden har sagt upp paret. De lagar måltider av grannarnas slängda matrester på gården. Dessutom är de sena med hyran.

Rädda för brand

Hyresvärdens jurist som driver ärendet i hyresnämnden, åkte till området för att bilda sig en egen uppfattning av problemen. Han skriver:

”Så snart bildörren öppnades kunde jag känna en stickande röklukt och några minuter senare bevittna hur hyresgästerna lagade mat över öppen eld”.

Läs också"Obehaglig" granne får bo kvar

Enligt vittnesmål tar paret även in en grill med brinnande material, vilket gör att omkringboende nu är livrädda för att en lägenhetsbrand ska starta.

Nekat hjälp

En representant från hyresvärden säger att ärendet är unikt och att flera instanser försökt hjälpa paret, men att de vägrar ta emot hjälp.

– Vi har aldrig varit med om något liknande. Grannarna har varit där med matkassar för att hjälpa. Jag har suttit i timmar i möten i deras soffa för att försöka hitta lösningar. Kommunen har varit inblandad. Men till slut såg vi ingen annan utväg en denna. Grannarna är rädda att paret eldar inomhus nu när det blivit kallare och i helgen var både räddningstjänst, polis och ambulans till platsen, säger hon.

Hon säger att grannar vill flytta på grund av störningarna och rädslan för eldsvåda.

Annons

– Vi är en hyresvärd med stort hjärta. Men nu har vi även de andra hyresgästerna att ta hänsyn till. De tycker att vi agerar alldeles för långsamt, säger representanten från den kommunala hyresvärden.

”Diplomater behöver inte betala”

Hem & Hyra har förgäves försökt att få kontakt med hyresgästerna. Enligt handlingarna har paret angett att de inte behöver betala hyran eftersom de är diplomater.

– Det stämmer. De hävdar att de har immunitet och anser att myndigheterna behandlar dem fel, säger den kommunala värdens representant.

Fakta: Vad gör jag när grannen stör?
  • Prata med grannarna. De kanske inte ens är medvetna om att de stör dig.
  • Ta upp frågan med värden.
  • Anteckna varje gång du blivit störd så att det finns en klar bild över störningarnas omfattning. Skriv upp dag, tid och vad störningen består av.
  • Om hyresvärden inte agerar kan du göra en ansökan till hyresnämnden. Men diskutera med Hyresgästföreningen först! Vi kan hjälpa dig att göra en bedömning om störningarna är så allvarliga att du har möjlighet till framgång.
  • Källa: Hyresgästföreningen
Läs också Efter sprängdåd: Fler termosbomber hittade i källarförråd i hyreshus Vräkt på grund av sambons våld – nästan dödad när hon gjorde slut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.