HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Parkeringsavgift ger sänkt hyra i Växjö

Växjö Hyresgästföreningen och Växjöbostäder är överens om kompensation till de hyresgäster som blir av med sina avgiftsfria parkeringar. Alla som berörs får ett avdrag på 45 kronor på sin månadshyra.
Foto: Annika Wallsson
Hyresgäster som haft gratis parkering hos Växjöbostäder måste börja betala. Som kompensation får de sänkt månadshyra med 45 kronor.

Under 2017 beslutade Växjöbostäder att göra om sina öppna p-platser till förhyrda platser med enskilda avtal och marknadsmässiga hyror. Det hela införs successivt i bostadsområdena som i dag har avgiftsfria parkeringar.

Hyresgästföreningen har hela tiden ansett att parkeringarna ingått i hyran och därför krävt förhandling och hyresnedsättning. Det var Växjöbostäder till en början inte alls med på. Men parterna har till slut kunnat enas i ett avtal om ersättningen.

Läs också"Marknaden styr" – därför kan din parkering kosta skjortan

Det hela innebär att från och med januari får alla som berörs sin månadshyra sänkt med 45 kronor. Detta gäller från det att p-avgift införs och hyresgäster som redan fått det infört ifjol kompenseras retroaktivt.

– Det känns bra att vi är överens och har löst det här problemet. Jag förstår folk som vill ha en egen p-plats och även de som tycker att det borde vara som det är i dag med öppna p-platser. Det finns ju områden med gott om p-platser och områden där det fattas. Nu har vi tillsammans med Växjöbostäder kommit fram till det här beslutet, säger Lars-Inge Eriksson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation i Växjö.

Även Jennie Isberg, Växjöbostäders kommunikationschef, är nöjd.

Läs också"P-normen är ett jävla otyg"

– Det är förstås jättebra att vi är överens och kan gå vidare. Vi ska gå ut med ett gemensamt informationsmeddelande kring detta. Även det känns jättebra, säger hon.

Månadskostnaden för att hyra en plats till sin bil är 150 kronor, 225 kronor eller 400 kronor, beroende på i vilken zon du bor.

Läs också Parkeringsavgifter införs på Flöjtvägen Flera Motalavärdar inför p-hyra Han tar kamp mot ny p-avgift i Växjö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.